söndag 12 juni 2022

Sommarlov och rabarbersaft

I veckan som gick började sommarlovet för skolungdomarna och visst känns det lite som sommarlov även för mej. 

Schersminen har börjat blomma och sprider sin doft i trädgården. Det går undan i naturen nu och man hinner knappt med i svängarna. Varje dag har något nytt slagit ut. Vi har mest sol med lite skurar då och då. Perfekt!


Jag fick ett jätteknippe rabarber av grannen och genast började jag göra rabarbersaft, som är så gott! Jag börjar med att skölja och skära i bitar.


Koka i ca 15 minuter - obs, inte röra. 1,5 l vatten till 1 kg rabarber.

Sila av saften.


I med den silade saften i grytan och tillsätt ca 4,5 dl socker till 1 kg rabarberKoka upp. Häll upp på flaska. Saften blir så härligt rosa och är så läskande och god.

Nästa saftning blir fläderblomssaft, men ännu har inte flädern slagit ut. Kanske till midsommar.

Ha en härlig junivecka!

5 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Visst är det roligt att vara lite husmoderlig ibland? Härligt med saft som smakar rena sommaren! Väntar en rabarberleverans från äldsta dotterns gigantiska "buskar". Här blir det chutney i alla sparade glasburkar!

Önskar dig en fin junivecka.
Kramar från Eva-Mari

Monica sa...

Den ser verkligen god ut, din rabarbersaft! Och jag kan tänka mig att den är läskande varma sommardagar. Jag har ingen rabarber längre, maken gillar inte rabarber och då är det inte lönt att göra pajer eller saft. Men fläderblomssaft brukar jag göra och av den fläderparfait, som är underbart god!
Igår eftermiddag fick vi en kort, men intensiv regnskur och några åsk-knallar, det friskade upp trädgården. Juni är en så fin månad!
Ha det riktigt gott, kramar, Monica

Hélène sa...

Hello Lisa,

I didn't know you could make rhubarb "wine". I only make rhubarb pies. In any case, the rhubarb wine has a beautiful color!
So, the Swedish children are already on summer vacation. Here, in France, the holidays begin on July 7.

This week promises to be very very hot: 36/38°C expected in Paris! fortunately, this heat will last only two or three days. I hope the weather is nice in your area and you can enjoy your garden.

Have a nice week !

Hélène

HWIT BLOGG sa...

Åhhh rabarbersaft! Mums! Mina rabarber gick i blom så snabbt i år så jag hann inte riktigt med...
Midsommar närmar sig också, inte klokt så fort tiden går! Ljuvliga bilder du bjuder på Lisa!
Kram Titti

Bettys beundran sa...

Vacker färg på saften. Så gott att ha i sommarvärmen. Är nu i Skåne och här blommar flädern. Härligt att ha lite sommar på flaskor.