torsdag 20 februari 2014

Innegrönska


Medan våren tar ännu ett kliv åt sidan och snön virvlar i luften utanför, grönskar det inne hos mej. 
Jag köpte en påse ekologiska gula ärter och nu har groddarna börjat spira och blir till pigga tillskott på min frukostsmörgås.
Vilken otrolig växtkraft det är och så gott det smakar med lite friskt grönt.

 En växt som däremot inte varit särskilt glad är min vildpelargon "Australis", som jag glatt mej så åt och som varit så vacker.
Den är nu inne på tredje året.
Nu har det bildats som långa korvar där det bara växer mängder av blad som vissnar efter hand. Nu är ju inte vintern pelargonernas tid, men jag blev så innerligt trött och besviken på alla dessa blad.
Den fick helt enkelt åka i komposten!

Förra sommarens blomning blev inte heller någon hit. Ganska sparsam och mängder av nya "korvar" och nya blad istället.
Såhär så den ut den första sommaren när den precis hade tagit sej. Den grenade sej och blomningen visste inga gränser och den gladde mej otroligt.

Jag har försökt ta ett skott av en av "korvarna" och jag får se om de utvecklar rottrådar, annars får jag väl ännu en gång försöka stjäla ett skott som jag gjorde, eller kanske är det straffet! :)
Någon som vet hur man sköter en Australis?

Våren har tagit ett kliv åt sidan och vintern härjar igen med ideligt snöande, precis som det ju kan vara den här årstiden, men hoppet finns!

Ha en fin torsdag!

12 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Vet du... jag slängde min redan förra sommaren! Den växte bara med jätteblad och några rankor blev det inte. Det var precis som om den blivit en annan sort helt enkelt. Och inte en enda blomma! Jag satte ett skott från en ranka första året och det funkade bra men den blomman gav jag bort dumt nog. Så jag tror du lyckas med ditt skott!

Lycka till!
Snökramar från Eva-Mari

Meta sa...

Jag har en sån och den är inte lätt att få som man vill.Den är risig och ful fast så var den förra året med och sen tog det fart som bara den när väl sol och värme kom. Får se hur det blir i år. annars åker min med. den är inte så bekväm att förvara under vintern.Jag bara planterar om den som med de andra.
Ha en fin dag trots snön, den smälter snart bort och tar med sig den smutsiga.
Kram Meta

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Min vildpelargon gick på komposten före jul, köper en ny liten planta. Jag är dålig på och övervintra dom överlag. Ärtskott är jättegott, bra att du påminde.
Kramar/AM

Mejrams! sa...

Så friska och fina dina ärtskott ser ut. Kan tänka mig att det smakar uppfriskande på mackan. Har tyvärr ingen koll på vildpelargonen men hade du inte kunnat klippa ner den helt, så att den fick börja om från början. Kanske har du skött om den för väl eftersom bladverket har tagit fart. Kram Merja

Monica sa...

Ja, ibland får man ge upp och slänga sina växter när dom börjar se för tråkiga ut.
Jag har en november/påsk-kaktus, som bara blir gråare och skrynkligare i bladen för varje dag, så den åker snart ut. Lite synd, för vi har haft den jättelänge.
Här är det fortfarande bara plusgrader dag som nat, men det har varit lite grått de senaste dagarna, tyvärr.
Ha det så bra, kram, Monica

Margareta sa...

Jag är mäkta imponerad av dina ärtskott. Kanske jag satte mina för tidigt,för det var väldigt många ärtor som inte ville sig.Men det är ju bara att göra om det hela.
Jag har också en vildpelargon som inte är så snygg...den får stå lite till.Kanske den skärper sig. Däremot satte jag några skott/rankor i somras och två av dom är fina små plantor nu,med många utväxter och blommor.
Här har varit lite sol idag....tänk vad det lättar upp.
Ikväll regnar det.

Kram Margareta

Gail sa...

hihi Lisa the photo of the peas made me smile ...decorative and edible ...what more could you ask for ?? have a good weekend...Gail x

Viola sa...

Inte bättre idag men snön försvinner ju...men det lovas sol redan imorgon, vi får hoppas det stämmer för nu är det trist, här ska det snart packas upp mängder med varor, kommer två pallar idag, ha en fin dag, ikväll blir man proggare igen..skall se Nationalteatern :-) kram

Patricia sa...

Åh det har jag aldrig provat, att grodda gula ärtor, det måste jag göra som omväxling till mina Alfalfa och Mungbönsgroddar .. =)
Tack för tipset!

Må så gott och Trevlig helg!
/Patricia

M/S Design sa...

Mina har också hamnat i komposten, tröttnade på att den drabbades av löss.
Trevlig helg
Mariana

Anonym sa...

Åh , den som var så underbart vacker! .. snyft! Skulle så jättegärna vilja ha en sådan ,men kan inte hitta den någonstans!! Lycka till med dina skott!
Hälsar Ingrid G

G:a Affären sa...

Och jag som tyckte så mycket om blomman när den stod där i skir blomning, men blir det bara korvar så...
Det ska vara stulna skott, de tar sig bäst!

Kramar
Cia