fredag 4 januari 2013

En ljus samvaro


Om man är riktigt uppmärksam kan man redan märka att dagarna blivit lite längre och därmed ljusare.
Just idag är dagen hela 16 minunter längre än den var vid vintersolståndet!


Här lyser mitt nygjutna ljus sedan igår! Botten av en mjölkkartong fick bli formen. Tulpanerna har ingått i det lite skrynkliga sidenstadiet...
Gårdagen tillbringade jag hos goda vänner i grannbyn.
Vi hade samlat ihop våra ljusstumpar och en hel del stöpta ljus blev det - några lite knöggliga och ojämna, andra lite rakare, men handgjorda.
Det blev en heldag och man kan likaväl stöpa ljus efter jul, som före!
Det måste finnas tid, för det tog en hel dag, och god tid för samtal och många skratt! Så roligt och givande det är att göra saker tillsammans!

Fredag och sol har utlovats. Ännu har den inte lyckats tränga igenom den molnslöja som döljer den, men snart så....!

Ha en skön fredag!

24 kommentarer:

Lantliv i Norregård sa...

Låter mysigt att stöpa ljus, kommer ihåg att jag gjorde det som liten:))

Ha en bra Helg!
Kram Malin

Meta sa...

Att stöpa ljus är härligt när det än görs. Vi brukade stöpa ljus till Påsk och till jul i mitt föräldrahem. Nu är det ju så lätt att köpa fina ljus så det blir bara för glädjens skull vi gör det nu,lite då och då.
Det är inte hur lätt som helst att stöpa så de blir fina. Trägen vinner heter det ju.
Ha en god fortsättning på 2013.
Kram meta

tecknartina sa...

Ljus, ljus i alla former..visst är det härligt att nosa på ett hemstöpt ljus, riktig stearindoft..
..och nog är det på väg i alla fall..
..det riktiga ljuset..
kram fr Tina på Hönö

STENLYCKA sa...

Så många ljus ni tillverkade.
Visst är det roligt att göra något tillsammans. Hos oss brukar vi damer som bor på gatan gör dörrkransar till jul, men vi pratade om att nästa år skall vi stöpa ljus. Tycker er ide att göra det efter julen var bra eftersom många brukar vara rätt så uppbokade i julmånaden.
Härligt att ljuset kommer tillbaka och idag har vi sol här.
Jag längtar efter att gå en lång promenad men tyvärr har min förkylning ett stadigt grepp om mig med hosta och lite feber så jag får nog hålla mig inne några dagar till.
Önskar dig en fin helg!
Kram Raina

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så roligt och göra egna ljus, och det fyrkantiga var jättefint, Alla på jobbet har samlat stumpar under jul till en kollegas dotter som ska stöpa till en loppis.
Kramar och trevlig helg
AnnaMaria

Anonym sa...

Kul att det finns någon mer som har superkoll på solens upp och nedgång i minuter - jag tröttar ut omgivningen med mina upplysningar från 21 dec och fram tills dagen är så lång att jag tröttnat själv på mina studier av minuter.....
Carina

Birgitta sa...

Så fint ditt ljus blev, känns ju härligt att ta tillvara sina ljusstumpar. Och alltid roligt i goda vänners lag, men visst tar det tid att stöpa ljus, men det passar väl bra nu i dessa sega vinterdagar, som jag också märkt har blivit lite längre.

Kramar Birgitta

Helena The Swenglish Home sa...

Åh så mysigt det låter! Jag har i flera år tänkt att jag skulle vilja göra det igen, men fullt medveten om hur lång tid det faktiskt tar har det liksom inte blivit av. Jag minns fortfarande hur en lika ljusstöparentusiastisk väninna och jag stod i mitt lägenhetskök i Stockholm och stöpte och stöpte... och stöpte och stöpte (osv) :-) tills vi nästan stupade. Men som du säger - otroligt trevligt att umgås över en aktivitet så där!

Fina ljus blev det också för er, och jag tycker det där lite knubbiga hos många hemstöpta ljus bara är extra charmigt!

Kram,
Helena

Monica sa...

Visst märker man att dagarna blivit längre, tycker jag, speciellt på eftermiddagarna! Såå skönt!
Så mysigt att stöpa ljus och bra att använda alla gamla ljusstumpar!
Ha en skön helg, kram, Monica

Snäckskalsdalen. sa...

Och solen kom till dig!
Har vi tur tittar den fram här också, den kämpar med molnen....men det är lite sent nu. 16 minuter längre, det är lite svårt att förstå, det går så fort när det väl börjar, det borde vara Midsommar strax, nästan!

Vilken bra idé med ljusen. Jag började samla stumpar i somras men jag har liksom inte haft någon bra idé, men det fick jag nu! Det blir helt klart något av dina idéer! Tack för det!

Agneta kramar

Nana, Drømmehaven sa...

Ja, jeg synes også allerede at jeg kan mærke at det er blevet lysere! God weekend!

Anonym sa...

Åh, det väckte gamla minnen hos mig! Som student i slutet av 60- början 70.talet (japp jag fyller 70 i år, men har minnet i behåll ;-)
hade jag/vi ju inte mycket pengar att röra oss med (och inte nutidens studenter heller, för den delen). Tillbaka till ämnet:Då var det väldigt populärt med flefärgade ljus. Vi sparade rester av olika ljus och gjöt i lager i olika färger i gamla vinflaskor (ja, det var så vi löste världsproblemen på den tiden ;-) . Vi slog sönder halsen och den smala delen av flaskan med en hammare (flaskan i en plastpåse för att undvika splitter). När allt var färdigt och alla lager hade hunnit torka i olika omgångar, doppade vi "flaskdelen" i ömsom kallt, ömsom hett vatten och fick en krackelerad yta på ljuset.
Tycker idag det är vackrast med vita ljus, men kan tänka mig göra om det med blandning av doftljus!

Lång utläggning. men kanske blir aktuellt igen och jag blev nostalgisk.

Ett Gott Nytt År, som vi ska försöka fylla med fina upplevelser så gott det går!
Siv i Gbg

Monica sa...

Vilket fint ljus du gjorde! Väldigt trevlig sysselsättning tycker jag med. Och faktiskt så känns det ljusare, en kvart är inte mycket men jag märker den, underbart är det och solen visade sig här (i södra Stockholm) för första gången på evigheter känns det som. Hoppas på soliga dagar för dig nu!

Margareta sa...

Hej Lisa!
Jag förnimmer doften av ljusmassan...stearinet...
Vi stöpte alltid ljus härhemma när vi var yngre.Det brukade bli både raka och krokiga och trearmade och femarmade.Det är positiva minnen.
Allt som har med ljuset att göra är nog laddat med god energi.Både stearinljus och ljuset därute. Det är ju härligt när man börjar märka att dagen längt sig.Faktiskt går det ju fortare och fortare.
Här sken solen på förmiddan och det var vårlikt.Jag var ute och körde i jobbet och en del småvägar var mjuka och spåriga,precis som på våren.

Ha en skön helg!
Kram Margareta

Härliga Livet sa...

Det är ju så mysigt att stöpa ljus.
Tyckte ditt block ljus vart fint.
Jo, har nog märkt lite att det är ljusare längre.
Solen har lyst här idag och nästan lite vår känslor. Men det blir nog några bak slag till.
Önskar dig en skön helg.
Kram Pernilla

Blan betong och gammeldags pioner sa...

ååå vad roligt att stöpa ljus det var en herrans massa år sedan jag gjorde det....hade tänkt göra det med ungdomarna på jobbet men tyvärr blev det inte av...bättre planering nästa år!!!! Tack för din fina kommentar hos mig!! kram från Maja

Kamomilla sa...

Jo, jag märkte faktiskt det idag- det var ljust längre, behövde inte använda långljus när jag körde till affären på eftermiddagen! :)

Vårt röda hus sa...

Visst är det roligt att stöpa ljus. Jag har nu under julen njutit av dom sista jag stöpte förra julen. I år blev det inget stöperi men, som du säger, man kan stöpa efter jul också! Hursomhelst så är det extra mysigt att tända sina hemstöpta. Och en väldigt fin present:)

En fin trettonhelg önskar jag dej!
Kram Eva-Mari, som ska börja samla på sej ljusstumpar igen!

Viola sa...

Vilket väder vi har...man blir ju alldeles salig :) vad mysigt det lät med heldagen, ha en fin helg, kram

M/S Design sa...

Det låter trevligt!!!
Och fint blev det.
Ha en bra dag
Mariana

Snögården sa...

Ska prova / tack snälla

G:a Affären sa...

Det låter bra det med 16 min och det märks, snart får vi följa solfilmen på tvn också!
Hemstöpta ljus är en lyx och jag har snålat med mina till mer högtidliga tillfällen som jul och nyår. Nu var det ett par år sedan jag gjorde några och förrådet börjar krympa.
Härlig ide att samla stumpar och stöpa nya tillsammans med goda vänner. Önskar jag varit med!

Tack för dina ord på min blogg!

Trevlig Helg!

Kramar
Cia

VisaLiza sa...

Så vackert med handstöpta ljus. Något jag skulle vilja ha tid att lära mig. Tills dess är jag bortskämd av en väninna som stöper åt mig :) Liza

Huntertanten sa...

Åh nu blev jag glad!!! Jag har ju inte, oteknisk som jag är, lyckats lämna kommentarer från mobilen. Så jag har känt mig som en riktig tråkmåns som är så snål med kommentarer. Nu vet jag hur jag ska göra så jag lämnar med glädje dessa rader: Du är så begåvad Lisa och tar så vackra bilder!! Du "målar" med kameran... Det syns att du är konstnär... Kram Nina