fredag 6 oktober 2017

I oktobersolen


De senaste dagarnas sol lyser upp oktoberdagarna. Höstastrarna slår snabbt ut och utomhus är det riktigt kallt.


Jag går då och då till skogen och hittar ständigt nya trattställen och fyller mina korgar! Ja, det är verkligen ett svampår i år! Vem kunde väl tro det, efter denna torra sommar! 


Jag har fyllt mina burkar med torkade trattisar och det var verkligen på tiden, för förra året blev det just ingenting och mitt lager var nästan tomt.


Jag torkar dem på tidningar framför elementet i vardagsrummet, och efter ett par dygn är de snustorra. Inte att rekommendera om man bor i hus, då inomhusluften där är fuktigare. Det fick jag erfara när jag bodde i mitt hyrda hus - där gick det inte att torka. Man kan med fördel torka dem i ugnen på svag värme.


På torpet har Hösthortensian börjat rodna. Andra året nu och jag är så glad att den verkar trivas! 


Inne i torpet står Pelargonerna på parad och Olivträdet har också fått komma in. Det är låga temperaturer nu och det är väl snart dags för frosten!
Många förberedelser har gjorts, bl.a. så är utemöblerna inpackade på uteplatsen. 
Ja, det är mycket att pyssla med nu om man har en trädgård, men allt har ju sin tid och vackert är det ju när solen skiner!
Idag ska jag göra mej en riktigt lyxig trattkantarellpaj, efter gårdagens skörd i skogen.

Önskar er en skön fredag och helg!

7 kommentarer:

House and Garden by Bia sa...

Låter gott med kantarell paj !
Det var alltför längesedan jag plockade/hittade svamp. Vet inte vart jag ska leta här omkring ;)
Ha en fin helg nu !

P.S du missade precis mitt senaste inlägg som handlar om Mindfulness ;))
Kram bia

Solstrimmor sa...

Saknar mina gamla trattkantarellställen men jag har fortfarande några nypor kvar av de massor jag torkade när jag bodde i Vårt röda hus.

Idag när jag vaknade var hustaken vita av frost här. Så vackert när solen sken på dem. Jag är glad över att elementen äntligen är varma. De är reglerade efter utetemperatur och det blir kallt inne även om det är över tio grader ute! Så... inget ont som inte har något gott med sig!

Önskar dig en fin helg!
Kramar från Eva-Mari

Meta sa...

Ja du vad härligt med så mycket svamp. Har inte plockat en endaste en. Hoppet står alltid till torget och alla som säljer där. Så det brukar bli lite varje år ändå.Det är mysigt att få vara ute nu när det är höst om vädret är fint vill säga. Här har jag haft några fina dagar och jag hoppas de blir fler för det finns mycket kvar att göra.
Ha nu en fin helg
Kram Meta

Erikslundsliv sa...

Oj, så mycket trattisar du hittar! Jag har plockat en del jag med, men sist när jag var ute hade jag hela håret fullt av älgflugor så nu känns det mindre lockande att gå ut i skogen. Det behövs någon frostknäpp för att flugorna ska försvinna igen.
Idag har ert regnat hela tiden, så trist. Jag vill ha sol nu!
Ha det gott!
Kram, Ann

HWIT BLOGG sa...

Jag är så dålig på det där med svamp så jag skulle nog kunna koka en flugsvamp!
Jag får köpa i affären istället :) Gott är det och inte mycket som slår en kantarellmacka, smörstekt...
Söndag igen! Vart tog den här helgen vägen då???
Kram från Titti

Agneta K-Åhs sa...

Har du ett torkskåp i tvättstugan är det ett jättebra torkställe för trattisar och karljohan. Lägg svampen på 5-6 sidor tidningspapper som suger upp fukten och sen på med värmen bara! Hälsningar från Agneta

Monica sa...

Åh, man blir nästan lite avundsjuk, när man ser din fyllda korg! Så härligt att bara kunna gå ut och plocka sådana delikatesser!
Nä, det kan var svårt att torka trattkantareller, det har jag också erfarenhet av... Ugnen var ett bra tips!
Här har vi inte tagit in trädgårdsmöblerna än, men det är nog dags i veckan!
Kram till dig!
Monica