torsdag 1 november 2012

Torsdagstema - färgtema

Torsdagens tema i FABRIKEN är "färgtema".

När jag tänker färg i mitt hem, tänker jag naturfärger som bas.
Naturfärger blandat med vitt för att få rymden och det ljusa.

Jag tilltalas mycket av gammalt trä, rost, stenar, ull, fårskinn, grovt, tvättat linne. Accentfärgerna följer ofta årstiden. Vår och sommar blir det kanske blommorna som får stå för accenterna med sin mångfald av färger och kanske en och annan kudde.
Jag tycker om att ha det "lugnt" hemma när det gäller färgskalan. Då är det lätt att förändra med små detaljer, om man nu skulle vilja ha någon klatchig färgklick. En stor möbel, såsom en soffa ska hålla sej mycket "lugn" enligt mej. Här är den offwhite.


Favoritstolen från det stora varuhuset har jag visat förr och den bryter av fint mot det ljusa och kanske blir det flera mindre möbler som bryter av med tiden. Svart är en fin accentfärg, särskilt i kombination med lite rost och gammalt trä.

Många kallar oss "fega" som inte har så mycket färger i hemmet. Själv kan jag väl säja att jag gått varvet runt och hamnat här till slut så det handlar knappast om feghet.

Jag har haft mörkbruna väggar, skrikande brandgula, mörkblåa, knallturkosa, vinröda m.m. men återkommit till det ljusa. Man (jag) tröttnar snabbt när det blir för mycket färg i det storskaliga.

Jag kan verkligen uppskatta det färgstarka, kanske lite galna  och ibland det orientaliska hos andra, men skulle nog aldrig själv trivas där i längden.
Så känner jag idag - vem vet vad jag tycker om ett år....!

Har du någon favoritfärg i hemmet?

Se flera inlägg om färgteman hos FABRIKEN!

Ha en trivsam novembertorsdag!

22 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Som du nog vet så har jag precis detsamma i mitt hem. Inget som bråkar utan det lugna och dämpade. Det mest brokiga är min bokhylla!

Njut i ditt vackra hem:)

Kramar Eva-Mari

Viola sa...

Härliga bilder Lisa :) du känner ju till min färgskala....mkt murr här hemma....ha de i gråskalan, kram

by.hårenberg sa...

mycket fint att kika på :)
.la petite perle

Eleonora sa...

Jag delar helt och fullt din färgskala och materialval - allt utom rost! (rostiga saker alltså)
Har man några år på nacken så har man minsann varit med om alla dessa olika färgvarianter i sitt hem och att till sist (?) förlika sig med de nordnära färgerna känns varmt och fint.

Nu har jag faktiskt en blå/vit soffa, som jag vill bli av med sedan flera år tillbaka. Den köptes för att passa vid en Mariebergs-kakelugn i ett tidigare boende. Och nu pockar den mer och mer på att få bli utbytt mot en ljus,mjuk soffa. Om slantarna räcker till så blir det kanske så till våren. Just nu behövs var enda sikin till att renovera mitt kök. Där ska man börja på måndag och det ska bli superspännande.

Nu tänder vi ljus och njuter varma kvällar framför TVn eller med en god bok. Novemberkramar till dig!

M/S Design sa...

Det där kunnde vara en beskrivning av mitt hem och mina färgval, förutom det svarta som jag inte har inne men ute.
Har haft röda, gröna och blålila väggar tidigare men i det här huset vitt, natur och nu med inslag av brungråsvart.
Mår bra i det ljusa.
Ser så fint ut hos dej
Ha en bra dag
Mariana

Hajan sa...

JÄTTEFINA BILDER OCH SÅ SMAKFULLT
ENDA STÄLLET DÄR JAG BYTER FÄRG
ÄR I MITT KÖK, DÄR GÅR ALLRID GARDIN.DUK,OCH STOLSDYNOR I SAMMA FÄRG.
JAG HAR HAFT BLÅTT, JUST NU ÄR VIRKADE GARDINKAPPOR OCH
LJUSA STOLSDYNOR. INGET SPÄNNANDE
MEN MAN GÖR SÅ GOTT MAN KAN.

Mia sa...

Ja, jag håller med dig att naturmaterial och färger är skönt och vilsamt. Sen kan det vara kul med lite mer färg ibland tex på textilier och ljuslyktor.
Ha en fin höstdag!
// Kram Mia

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Feg är definitivt fel ord för ett ljust hem, snyggt och smakfullt enligt mig. Gillar dina små flörtar med det svarta.
Kramar
AnnaMaria

Monica sa...

Du har ett så lugnt och harmoniskt hem, tycker jag! Vårt hem har liksom bara blivit...
Vi köpte en gång en stor matta i Turkiet med huvudfärgerna rött och grönt, så då köpte vi mörkgröna soffor etc.
Men vi har nästa bara vita väggar.
Huvudsaken är ju att man trivs i sitt hem och det gör jag!
Ha det så bra, kram, Monica

gamla skolan sa...

Du har ett vackert och rogivande hem och dina tankar kring det liknar mina ! Jag tycker det är häftigt att komma hem till andra som har det väldigt färgglatt , men jag skulle inte trivas med det själv . För den skull behöver inte allt vara vitt , det smyger sig in lite färg ibland på små saker :)
Kramar // Susanne

Petra / Popetotrora sa...

Ja, vitt och natur är en härlig vilsam bas. Jag har plockat bort ganska mkt starka färger för att ersätta med det vilsamma på senaste tiden. Tror att det är just det som är anledningen... jag behöver lugn och ro. :)

Anna sa...

Så himlans fint!
naturnära färger skapar harmoni och lugn!

Tina sa...

Jag tänker som du här, ljus bas men kontrastfärger efter årstid. Men det senaste året har det svarta, antracitgrått blivit poppis hemma.
Vill ha mer kontraster och det får väl julen stå för snart!
Du har det harmoniskt och fint, gillar kuddarna. Randigt är min stora grej, ser du!

kram o trevlig helg o tack för dina alltid så trevliga hälsningar!

Norr om Köpenhamn sa...

Du har det så himla mysigt och fint tycker jag. Precis min smak :) Hihi...jag minns min marina period, mörkblå väggar...himmel, det blir det aldrig igen! Jag älskar det vita o ljusa. Och för min del en gnutta pastell :) Ha en underbar helg! Kram Ulrika

john sa...

your home is just beautiful Lisa ! I love white or very pale walls with a splash of colour here and there depending on how I'm feeling. The light in the North of England can make a room look very cold so sometimes I use a light vanilla colour instead of white for a little warmth ! Gail x

Snäckskalsdalen. sa...

Ja, vi är väl en liten samling som haft alla möjliga färger hemma. Tänk vad det ändrar sig. Och att fondtapeter kom tillbaka, det är så mycket man känner igen. Men som du har det är ju så elegant, vilsamt och fint och dom saker du lagt samman är ju så jättevackra, en lyst!
Kramar

Fröken Grön sa...

Du har verkligen fått till färgskalan hemma hos dig! Fast det är mycket vitt, så känns det varmt och ombonat. Och den där svarta stolen känner jag ju igen, - mitt bästa inredningsköp på länge! Vilken som är min favoritfärg i hemmet kan du nog nästan gissa, hihi!

Mina ljusstakar är mycket riktigt spraymålade, i matt svart. Jag har köpt billiga mässingsljusstakar på loppis och helt sonika målat om dem. Ett bra sätt att få det enhetligt, fast de är olika allihop.

Önskar dig en fin allhelgonahelg!
/Anna-Karin

Blan betong och gammeldags pioner sa...

halloj! Jag är en vän av vitt vitt vitt....gillar att bryta av med lite svart o någon accentfärg kanske turkos!!! Gillar så den svarta stolen från vårt gulblåa varuhus..ha sneglat på den många gånger..ha en fin helg kram från Maja

Lallbacken sa...

När vi flyttade in i vårt hus (för 20 år sedan)var tapeterna marinblå med miljarder små blommor. Marinblå köksluckor och knallorange inuti. Gröna filttapeter osv. Jag håller mig till liiiite lugnare färger nu;)
/mia

Härliga Livet sa...

Hej Lisa!

Du visar fina härliga bilder från ditt underbar hem. Njuter verkligen av dem.
Jag håller mig nog till ljusa färger.
Ha en härlig helg med kör och allt kul du nu sysslar med.
Kram Pernilla

kristina nygren sa...

Hej
det var länge sen jag var in till dig roligt inslag att mata fiskarna,,, du har helt rätt i ditt färgval jag gillar också mycket vitt gammalt trä och gärna lite svart, jag tror jag får lägga upp lite bilder på min blogg hur jag har det hemma
kram Kristina

Villa Vinkelhaken sa...

Den stolen har jag gått och spanat in! Den är såå fin! :)

Kram Jenny