tisdag 15 september 2015

Jag minns mitt 70-tal.


Bilderna är från en helt autentisk tidning från september 1970 som jag sparat, eftersom jag där var omslagsflicka.

Stilen påminner mycket om min första egna lägenhet på Odengatan i Stockholm som jag hyrde med s.k. "rivningskontrakt". 
Här kan man tala om färger och kontraster! 
Min hall var skrikigt orange med mörkblå snickerier!


 Lägg märke till den lilla tjocka kylen i grönt...
Det var riktigt lyxigt att ha ett kylskåp då! 
Jag hade gaskök som stod ovanpå vedspisen, som inte gick att elda i...

Väldigt typiskt att man ramade in dörr- och fönsterspeglar i mörkt brunt eller mörkt blått. Gardinerna i grov bomull (fröskal) som man sydde på matchande band...! 
Badrummet - lika färgglatt! 
Själv hade jag inget badrum, men en pytteliten kall toalett i hallen, där man knappt kunde vända sej. Färgen där var mörkt blå på både tak och väggar.

Sovrummet -föga romantiskt, men med den typiska dörrmålningen! 
Jag kan riktigt känna lukten av unken fotogen från fotogenkaminen och känna den lite fuktiga kylan som alltid fanns på golven. 

I slutet på 70-talet blev färgerna betydligt diskretare på väggar och snickerier och gick mera mot vitt, som matchade alla avlutade gamla trämöbler man samlat på sej, en del har jag kvar ännu...! 

Lite nostalgi så här en höstruggig tisdag!

9 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Jag minns minsann! Gardinerna med påsydda banden hade kunnat vara mina. Kul att uppleva och känna igen... men jag vill ännu hellre se dig som omslagsflicka! Visa, snälla:)

Regn- och ruskkramar från Eva-Mari

Meta sa...

Vad kul. Hade också en lägenhet med kallvatten och utedass på den tiden när jag läste på högskolan den gick i brunt och naturligtvis orange. Kul att minnas det
Ha det gott
Kram Meta

Eleonora sa...

Jisses vilka färger. Man blir ju vimmelkantig. Så färgglad har jag aldrig varit på 70 talet (eller något annat tal heller) Kan inte påstå att jag tycker att det var snyggt.

Det där med omslagsflicka låter spännande så nu får du visa - snälla säger jag med.

Regn och fult hela förmiddagen men eftermiddagen klarnade det upp.
Ha det gott och kram från
Eleonora

Agneta K-Åhs sa...

Ha, ha, ha! Åh vad jag kommer ihåg hur det såg ut hos kompisar på den tiden, men min syster och jag var lite före vår tid för vi tömde farmors vind på 1800-talsprylar och satte bo som studenter med trasmattor, Gröna Anna och Willow- porslin, Rydbergsglas, järnsängar och slagbord. Jag vill också se dig som omslagsflicka. Please, please!

Fröken Grön sa...

Omslaget, Lisa! Vi vill se omslaget! :-D

Mejrams! sa...

Nu måste du ju bara visa Lisa - omslagsflicka, så spännande! Men så hiskliga färgkombinationer, det hade jag aldrig klarat. Kramen

Monica sa...

Omslagsflickan vill jag absolut se! Det förvånar mig faktiskt inte alls, att du varit omslagsflicka, jag har ju sett din bild i bloggen och du skulle ju kunna vara omslagsflicka idag också!
Så roligt att se bilderna från 70-talet! Jag är ju lite äldre än du och hade mitt första egna hem på 60-talet...Då var det orange, grönt och brunt som gällde.
Teakmöbler, som börjar bli populära igen..
Många minnen som poppar upp!
Som du kan se i min blogg, så har jag fått frön från Aggie,som härstammar från din rosenvial! Så nu sprider den sig (förhoppningsvis?) till Skåne också! Tack för det, Lisa!
Kram, Monica

Snäckskalsdalen. sa...

Åååååå, jag känner igen mig så! Du hade det dock väldigt fint och välordnat mot många andras lägenheter man besökte. Jag känner så igen mig att jag bara vill slå mig ner, sätta på musik och korka (man korkade upp vinet på den tiden) en flaska rödvin och lösa alla världsproblem. Fast nu var kanske inte jag så radikal som det verkar. Och dörrarna med målningarna på och speciellt fröskalstygerna, vart tog förskalstygerna vägen? Det här var riktigt roligt, jag slungades tillbaka till den tiden med våldsam kraft!!! Och tiderna, det var bara framåt, framåt och uppåt, uppåt, inte ett bekymmer på himlen!
Och kylskåpet, var det inte avokadogrönt det kallades! Och toa, inte i lägenheten, och var den möjligen inne i lägenheten fick man liksom gå ut ifrån den om man ville vända sig.....
Men du, omslaget, kan vi inte få se det? Snälla, snälla, snälla!
Kramar

Loppisälskare sa...

Ja oj vad man minns alla dessa ting. Färgerna, mönstren och all plast. Kommer ihåg ett par gula, genomskinliga plastfåtöljer som jag och en kompis hade i vår första lya när jag var 17 år. Vi hade iaf något som liknade toa, men kompisen hade utedass där hon bodde.
Nu väntar vi på omslagsbilden...
Kram / RosMarie