torsdag 13 december 2018

Lucia, dörrpynt och gryta

 
 Det är ju Lucia idag och i morse tände jag loppiskronan i vanlig ordning. Så stämningsfullt och Lucia på TV, innan gympapasset, som avslutades med glögg och pepparkakor idag. Sista gången för i år.  Vi är ett härligt gäng i olika åldrar och det blev prat om både jul och varför inte hönsen värper nu.

 
                                                                Lånad bild från Pinterest
I år blev det inga kransar, som jag tänkte från början, men visst finns det många vackra varianter som denna här ovan.

 
Det blev en samlad bukett granris, även på torpet, med några kottar. (Jag ser ännu tydligare nu att jag bara måste måla dörren i sommar!)
Annars inte så mycket mera pyssel inför julen. Det finns egentligen endast ett "måste" när det kommer till själva julmaten...

 
...och det är mormors surkålsgryta! Den gjordes klar i veckan och jag tog mej en rejäl provsmakning den kvällen, och den gav mersmak. Tänk, att sånt man fick som barn har en sån härlig smak även i vuxen ålder.

Snart väntar en helg igen, och för mej blir det extra repetition med min kör, samt en liten bjudning till torpgrannarna på lördag.

Ha fina och härliga decemberdagar, utan stress och press!

3 kommentarer:

Monica sa...

Jag tycker att din granrisbukett med de röda banden med kottar i, är mycket finare än kransen! Den ser så ren och frisk ut!
Ja, barndomens julmat är den bästa! Vi gjorde en leverpastej i mitt föräldrahem (min farmors recept från deras gästgivaregård) och den måste finnas varje jul i min familj också. Och alla döttrarna vill ha den, men ingen vill göra den, så det tar väl slut, när vi inte finns längre...
Tre saker som jag MÅSTE ha på julbordet är: 1)Löksill med ägghalvor, 2)hemgjord leverpastej med heminlagda rödbetor och 3)Julskinka med hemgjord Colmans senap. Sen är jag nöjd. I år firar vi en lugn jul med min syster och svåger, döttrarna firar med sina respektives familjer.
Ha en fin Luciakväll, kram, Monica

Solstrimmor sa...

Jag gjorde som du och hängde några grankvistar på ytterdörren, enkelt och fint, men... efter två veckor hade alla barr trillat av! Nu är min ytterdörr placerad i ett trapphus och vad jag förstår så håller de sig bättre i utomhusmiljö. Nu hänger ett plåthjärtekrans i leksandsband där i stället.

Vet du? Surkålsgryta har jag aldrig smakat. Eftersom jag minns att du talat så gott om den tidigare jular så förstår jag att jag missat något! Det finns maträtter med anor som man kan längta ihjäl sig efter men inte vill äta varje vecka. Lutfisk med knaperstekt fläsk för min del... jul i kubik!

Just nu har jag lata dagar, inga måsten så långt ögat når. Julen nuförtiden är en avslappad högtid.

Ha en fin tredje advent!
Kramar från Eva-Mari

Margareta sa...

Ja,nu är både lucia och tredje advent ett minne blott.Bara en vecka kvar till jul och sen är snart året slut. Det känns som det går fortare och fortare.
Bara lite grönt ris från skogen och några kottar är så fint.När man bor som jag,blir det mycket plockande av granris.Det passar lite varstans.
Surkålsgryta låter ju spännande.Inget som jag smakat tror jag.Men surkål har jag i kylskåpet och bara det,rakt upp och ner är gott. Nyttigt också tror jag.
Lite snö har vi fått i eftermiddag,så kanske det blir nån vit dag iallafall.

Ha det så gott i denna närajulvecka!
Kram Margareta