fredag 30 augusti 2024

Augustiljuset, marmelad och mos


Augustiljuset silar den låga solen in i köket och jag har några spretiga blommor från torpträdgården, man tager vad man haver.... Dagarna består annars mest av äppelfix i trädgården.


Plommonen är på upphällningen och det gäller att hinna göra något med dem, som här - marmelad.


Av de äpplen som är finast blir det mos, som fryses in helt utan tillsatser.

Augusti går mot sitt slut och vi har haft några kladdvarma dagar med sol, där morgnar och kvällar är skönast. Både igår och idag har vi haft kraftiga utbrott av både åska och regn. Uppfriskande. Idag på förmiddagen blev det plötsligt nattsvart ute och ännu en åskskur. Märkligt när utelyktorna tänds kl. 10 på förmiddagen!
Önskar er en riktigt fin och njutbar sista augustihelg!

 

fredag 23 augusti 2024

Äpplen, svamp och ÄNTLIGEN!


Äpplena dråsar från de överfulla grenarna och jag åker med bilen full av fallfrukt tisdag, torsdag och söndag när tippen är öppen. Lika mycket varje gång. Lite äppelmos lär det ändå bli av dessa och kanske någon äppelkaka.


 Några turer till skogen har det blivit och jag fick en heldag med min farbror som ville plocka blåbär, men jag hade siktet inställt på svamp och hittade en hel del. Vilken lycka!


Vet att jag visat den tidigare, men min Syrénhortensia har väl aldrig varit så ymnigt blommande! Det mesta växer storartat i trädgården på torpet.  


Och BADRUMMET då. Äntligen!!!
Just idag kom snickarna och gjorde det sista och jag har ägnat dagen till städning och fejning och iordningställande. Vilken stor lättnad detta är och jag märker att detta badrumselände har påverkat mig mer än jag trodde. Just detta att inte ha tillgång till sitt hem. Nu är allt klart!!! Jag flyttade hem i måndags, men har väntat tills idag när snickaren kom och färdigställde. Så skönt! Nej, denna sommar har känts som en parentes på något sätt. De rev mitt badrum den 3 juli och idag den 23 augusti var det klart. Så många orosmoment och folk som inte dyker upp etc. Tur ändå att det var under sommaren och jag kunde bo på torpet.
Ha en fin helg!


 

fredag 16 augusti 2024

Kladdig augustivecka och hemlängtan


Blodtoppen är skördad och den är ovanligt ymnig i år, som så mycket annat. 


Plommonen Reine Claude börjar mogna och jag delar ut till höger och vänster och alla blir glada.


Min tid just nu präglas mycket av slutförandet av badrummet, som ännu inte är klart. Just idag sattes toa, dusch och kommod in, men en hel del är kvar. Lägg märke till att rören är dragna upptill - en ny bestämmelse tydligen och inte så snyggt. Nu väntar jag på mera rördragning, elektriker och snickare. Detta verkar aldrig ta slut och jag får själv ringa och fråga vad som händer när en del är avslutad. Badrummet har stått orört nästan i en vecka och väntat på rörmokaren som kom först idag.

Annars är det kladdvarmt och fuktigt och jag längtar hem till min säng och min dusch just nu.
Ha det gott!

 

fredag 9 augusti 2024

Rapport från exilen


Ja, det känns som om jag befinner mej lite i exil just nu. I mitt sovrum på torpet försöker jag ändå att höja nivån lite genom den ljuvligt doftande rosen, som jag fick i kruka i födelsedagspresent.


Just idag är gräset väldigt blött, (det kom en skur igår) men jag har i alla fall börjat kratta ihop äpplen.


Detta krattande lär jag få hålla på med en lång tid framöver. Det är extremt mycket äpplen i år. Grenarna släpar på marken.

Jag går in igen och njuter av morgonsolen genom lilla fönstret. Väldigt myggigt ute!


En liten tur i skogen i den klibbiga värmen som var i veckan, men det blev ändå några kantareller igen! Så gott! Jag ska äta dessa ikväll med lite kyckling till.

På badrumsfronten har det ändå hänt lite, tack vare att jag slog på "stortrumman" och ringde upp och undrade om det var paus i renoverandet. Det gjorde susen, så nu har de varit här sedan mitten på veckan och mycket har blivit gjort. Hoppas att det fortsätter i den takten.

Just nu nyduschad och fräsch efter lite spatid i föreningens bastuställe.

Ha det gott i augustivärmen.

 

fredag 2 augusti 2024

Augusti, skördar och bokläsning


Förra helgen ägnades delvis åt broderns födelsedag. En härlig och helt lagom sommardag med god mat och dryck i deras ljuvliga lilla trädgård.


Hemma på torpet var det hög tid att skörda rödlöken, betydligt bättre i år än förra året. Nu hänger de på tork.


Det blir ett gigantiskt äppelår i år och jag har gallrat lite och första hinken till tippen här. Det lär bli många fler!


Tomaterna frodas och jag hoppas att de snart mognar så jag kan börja njuta av dem. 


Med mej hem från svägerskan fick jag med mej en hel trave böcker av denna författare. De är verkligen slukande!
 
Jag bor fortfarande heltid på torpet och badrummet har stått likadant i en månad nu och de borde snart börja med återuppbyggnaden!!! Känner mej liiiite otålig måste jag säja. 
Vi är inne i augusti och jag njuter ändå av sköna och lagom varma sommardagar och lite lagom med regn också. 
Ha en skön och fin helg!