fredag 2 mars 2012

Marsvindar och bildpolicy

Mars visar sej från sin bästa sida och solen skiner...


Nu vill man ha vår både inne och ute och blommorna avlöser varandra inomhus...

Lite påskkänsla får man också!
Här -  en av mina kransar på ytterdörren! Både kransar och hjärtan kommer att vara med på Violans vårmarknad den 31/3-1/4!

Nu en helt annan sak:
Som ni ser har jag märkt mina bilder med min bloggadress! Det kommer jag att göra hädanefter.
Ni kanske känner till att det finns speciella bildbloggar som publicerar och arkiverar mängder av bilder från bloggar med olika teman.
Jag har upptäckt flera av mina bilder på bl.a pinterest där man iofs anger min adress, men ingen har frågat om de får låna mina bilder!!!! Det finns andra bildbloggar där jag hittat många andra bilder från bloggar som jag ofta besöker - ett par av dem är confettigarden och niceroom där det kryllar av bilder och där inte alltid källan anges.
Jag har precis som många andra angett i högerkanten att man gärna får låna bilder, men att man måste fråga först och att alltid ange källan! Inga såna regler verkar gälla på dessa bloggar ingen har frågat mej om lån av bilder!
Ska man bli smickrad eller arg?
Själv lånar jag bilder ibland men nästan alltid när jag verkligen vet källan och att bilderna är publicerade i magasin, annonser och liknande!

Jag ju inte yrkesfotograf, då blir det ju ett helt annat läge och kanske man då kan trixa med bilderna så att de inte går att använda i något större sammanhang, men ändå...!
Bloggen Secret Garden som är en duktig fotograf med fantastiska bilder, har upptäckt en av sina bilder på en sajt där man tagit bort hennes märkning och därmed säljer bilden som vykort! Tala om fräckhet!!!!
Vad tycker ni om bildpolicyn här i bloggvärlden?

Nu önskar jag er en härlig marsfredag!

18 kommentarer:

Elsa och Helena sa...

Så vackert med dina buketter och kransen är så fin.

Jag håller med dig helt, nu pratas det ju om google också. Skrämmande!

Ha en fin fredag och hoppas solen lyser. KRAM Helena

Anonym sa...

Hej!!!
En så skön fikastund du kan ha!
Din kaffekopp ser ut precis som från en akvarell av Lars Lerin!
Från boken Det tysta köket.
En tisdag dristade jag mig till att måla av den bilden på Kulturtantkursen!DET BLEV FAKTISKT "BRA":åtminstone blev jag nöjd.En så skön känsla man kan ha när man lyckas!
Du mår säkert som en prinsessa när du är så eftersökt och uppskattad i din nya hemtrakt!
Hoppas att du känner dig bättre från influensan och att alla nya jobb inte tar för mycket energi , men de ger säkert mycket tillbaka.
Ang. bildtjyvar så är det inte OK !!!
Kram B.P. Kulturtant Skeppsholmen ,

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Hej
Jag håller med dig helt och hållet. Så fräckt att bara "ta". Om man vill låna så är det bara att fråga, får man ett JA, jättebra, får man ett NEJ så är det bara att finna sig i det, men att inte fråga inte uppge källan.. Hur dåligt som helst!

Kram på dig
Jessica

Solstrimmor sa...

Är in en sväng och vilar ryggen... hallonsly tär!! Inte klokt att bilderna blir kapade, somliga till och med stulna! Ingen moral finns tydligen. Jag lånar gärna ut bilder men då förutsätter jag att det anges varifrån dom kommer. Vi har nog inte sett slutet på det här problemet... vi lever ju i en lättillgänglig global värld, på gott och ont. Om man gör som du, märker sina bilder, blir det svårare att stjäla dem men det går nog aldrig att vara helt säker. Usch och fy för att andra profiterar på våra bloggbilder!

Nu ska jag ta kaffe och en smörblommemacka, sen tar jag tag i sekatören igen!

Ha en fin fredag!
Kram Eva-Mari som gillar din krans (såklart)!

The Secret Garden sa...

Det droppar och skvalar här med så våren är på G! :)

Mmm...det allra värsta var att de hade skurit bort mitt namn och satt dit Sitt Eget!! "bottom is nådd" liksom!

ha en fin dag
//Boije

Rut och Signe sa...

Det måste kännas för jäkligt att hitta sina bilder med ny märkning. Hur långt i lånadet av bilder vi kommer att gå som bloggare är det nog ingen som vet idag, men många kommer att kränkas fram över i bildhanteringen. Att låna en bild för egen inspiration går väl an men jag håller med om att fråga gärna först.
Kram och skön helg, Marie

Monica sa...

Att bara "ta" någon annans bilder är ju bra fräckt! Det är klart att man ska fråga...
Jag fick för några månader sedan en förfrågan från en journalist, som höll på med en bok om utflyktsmål i Skåne, om han fick låna en av mina bilder från vår strand! Jag blev faktiskt riktigt smickrad - mina bilder är ju tagna med en enkel digitalkamera!
Till påsk kommer boken ut, och han har lovat mig ett ex...
Ha en fin, solig helg, på måndag börjar Vårteckenutmaningen!
Kram, Monica

andi sa...

Hejsan!
Ja idag blåser det minsann. Har precis kommit in från en "windy" promenad.
Inte visste jag att det fanns sådana bildbloggar. Måste jag kolla. Jag har däremot tänkt på detta med att sätta sitt signum på sina bilder, om det är en illvillig framme så suddar de ändå bara bort det? Men det kanske får någon att ändå välja bort att ta just den bilden kan man ju hoppas. Kanske ska börja med att sätta namn på mina också.

Trevlig Helg!

Härliga Livet sa...

Hej lisa !

ja idag är det verkligen friska vindar. Hua vad jag tycker det är kallt. Hade tänkt sätta mig i solen nu när jag kom hem, men nää fy vad jag fryste :0. Så det blev till att gå in och mysa i stället.
Tycker det är för j***ligt att folk kan bete sig hur som helst. Skulle aldrig ens komma på tanken. Hoppas du får en skön helg med sol och mys.
Kram Pernilla

Vintage House sa...

Hej
här har det varit helt fantastiskt och nästan varit ute hela dagen...
Det är inte lätt med bilder men om man tar en bild så tycker jag absolut att man ska länka...
Jag har oxå funderat på att göra en vattenstämpel på mina bilder...
Önskar dig en fantastiskt helg och hoppas på massa sol...
kram
sandra

Rosa i huset i vitt sa...

En härlig dag idag fast det har blåst lite.
Så fräckt att bara ta bilder på det viset....finns det inte straff för sånt?

G:a Affären sa...

Tyvärr tror jag att vi måste vara beredda på att våra bilder lånas, utan att vi blir tillfrågade! Jag hittade också mina bilder på pinterest och en liknande tumblr sida, jag måste medge att jag blev lite smickrad...nybörjare som jag är i bloggvärlden.
MEN källan måste uppges! Det är för j-ligt när någon kapar någon annans bild och försöker eller gör en förtjänst på det. Det är stöld!
Tack för kommentaren hos mig, då har vi syskon stolar, min är en vanlig korgstol. När du får plats kanske vi får se din!
Din krans är så fin, färgerna passar så bra till riset.
Jag hade köpt den på Violans vårmarknad!
/Cia

vadmalen sa...

Ja om man ändå tog så attraktiva bilder, men jag förstår vad du menar.
Jag har faktiskt en helt fantastisk bild på två får som står på en trappa till ett helt fantastiskt hus.
Jag mailade det till ägaren och sedan skickades det ut som julkort till alla släktingar och vänner ink mej själv...Där skulle man haft en liten glimtav sig själv.....

Monica sa...

Har tänkt på samma som du och förstår att det är så att folk stjäl. Tänkt även på vykort, igår köpte jag några och tänkte faktiskt att de mycket väl kan vara från bloggar, det stod inte fotgrafens namn längre, det gjorde det förr. Nu ska jag titta på de adresser du uppger. Och om folk frågar först är en sak om de tycker fotona är fina men att utge sig för att de själva tagit dem och kanske sälja känns ju väldigt konstigt.

Eleonora sa...

Efter din beskrivning och utan vidare kunskap - USELT!!!

Tinas bo sa...

För jäkligt att "stjäla" bilder så!!
Jag lånar bilder från andra bloggar till min egna inspirationsmapp, men det är ju en annan grej...
Man kan väl för sjutton fråga först, såå svårt kan det väl inte vara, eller?!!!
Och att behöva vattenstämpla bilderna tvärsöver är ju inte sååå kul...

Härliga bilder, som vanligt!! :)

Du undrade hur jag får plats med alla mina fynd. hihi Måste erkänna att en hel del saker landar i källaren... synd och skam, men det får inte rum!! Men jag har ju möjligheten att växla vartefter...hihi
eller så får jag flytta till en större lägenhet!! hahaha

ha en härlig helg
Kramis Tina

Norr om Köpenhamn sa...

Godmorgon!!
Härligt solig o vårig morgon här nere hos oss också. Trädgårdsplanerandet har så smått satt igång och idéer finns det gott om ;o) Men först får det bli några grader varmare. Fast en kaffe på verandan blev det till igår....underbart!!

Fräckt som sören att stjäla andras bilder tycker jag. Så du gör helt rätt i att sätta namn på bilderna, kanske man skulle göra det. Fast vem vill ha mina oproffsiga bilder a´la nybörjare ;o)))

Njut av helgen och vårsolen och stor kram på dig!
Ulrika

Eva Agnes sa...

Att sälja andras foton som vykort är något av det fräckaste jag har hört. Skamligt! och ren stöld.
men att figurera på bildsamlingssighterna skulle jag nog bli smickrad av.
Klart att de bör ange källan så att man kan gå dit och titta på bloggen som helhet.
Kramr
Eva Agnes