söndag 3 juli 2022

Allt handlar om ROSOR just nu


White Nights heter rosen och inköptes sommaren 2011, när jag precis flyttat ner till torpet från Stockholm. Den lovade gott!
Den levererade hela sommaren, ja långt in på hösten kunde den blomma.


Varje år har den glatt mej med sin utsökta form och cremefärgade innandöme, och doften - den doftade helt underbart ljuvligt! Bilden ovan är från 2019 och den har blommat ymnigt varje år. Något mindre förra året...


I år är det bara en torr pinne. Jag trodde det skulle komma blad med de torkade bort helt och nu har den sagt tack och adjö! 10 år av blomning fick jag ändå. 


De gamla mormorsrosorna däremot blommar nästan ihjäl sej. De hänger över gångar och över alla breddar. Tyvärr är deras blomning ganska kort, men ack så vacker och doftande! 


 Jag får glädja mej åt mormorsrosorna och New Dawn, som är decimerad, men har äntligen börjat blomma. Lite förkrympt i storleken, men den lever ändå och har många knoppar.

Det var tydligen "rosens dag" i går och det är ju passande i dessa rostider. Jag njuter av de rosor jag har ändå. Skönare väder nu också när den värsta hettan har gett sej och vi har torrare och svalare väder. 

Njut av julidagarna!


4 kommentarer:

Monica sa...

Din vita ros var ju verkligen vacker! Åh, så fin! Tråkigt att den dött, men så är det ju i trädgårdsvärlden. Dina mormorsrosor är också helt underbara! Mina rosor är väldigt angripna av mjöldagg och svartfläckssjuka i år, så nu har jag lovat mig att att klippa dem HÅRT till våren. Det gjorde jag härom året och de blev jättefina det året! Det är ju bara så svårt att klippa av grenar fulla med blad...
Lite svalare väder (alldeles lagom) nu och ikväll fick vi en rejäl, om än kort, åskskur!
Önskar dig en fin ny sommarvecka!
Kramar, Monica

Solstrimmor sa...

Nej så tråkigt att din White Nights har tackat för sig! Men du har ju fått njuta länge ändå av dess skönhet. Rosor är nyckfulla, jag har aldrig kommit så bra överens med dem.

Jaa, nu njuter vi! Mellan skurarna ska jag cykla ut och samla lite gräslikt material till en krona... tänkte jag. Vi får väl se.

Ha det fint.
Kramar från Eva-Mari

Hélène sa...

The "White Nights" rose is splendid with its dark green foliage. Sorry to read that it is dead. Maybe it froze last winter? I have been taking cuttings from my favorite roses for a few years now. It works quite well. I do this in September on the stems of the year which must be as big as the little finger. I put 4 or 5 cuttings in a pot and wait. Often there is only one cutting that makes leaves but that suits me.
You could try. I give cuttings around me when I have too many.

Have a nice day !

Hélène (France)
Blog : "Des roses et des Couleurs" (Roses and colours"
https://helleyn.blogspot.com/

HWIT BLOGG sa...

Ja det verkar verkligen vara ett rosår i år...
Det var många år du fick med din White Nights i alla fall! Ibland ger dom upp.
Sommaren fortsätter, värmen också!
Kram från Titti