fredag 10 mars 2023

Arktisk bubbla och marsvinter


De gula tete a tete-erna manar till vår och den var verkligen på gång för några dagar sen. Barmark, snödroppar och synliga blåsippsblad. Massor av gröna små knoppar i rabatterna....men!


I tisdags vräkte snön ner och det blåste sjutton sekundmeter! Allt detta mot mina fönster som bildade vackra snö/ismönster på fönstren. Det verkade blåsa från alla håll. Den arktiska köldbubblan hade töjt sej rejält och  nådde hela södra Sverige. Snöandet började i tisdags och jag hann precis åka och veckohandla innan det började. Sen höll det på ända till långt in på natten. 


På morgonen strålade solen över ett gräddvitt landskap utanför. Det var så ljust att man knappt kunde ha ögonen öppna. Igår morse hade vi -15 grader och i byarna omkring var det -26!!! Här snackar vi VINTER!


 I natt fick vi någon decimeter till! Strålande sol ändå och plogbilarna går för fullt igen! Inte lika kallt, och solen så här års värmer verkligen. 

Det blir paus i både buskklippning och annat trädgårdsfix. När detta smälter får vi väl ändå en bra tillförsel till grundvattnet. 

Mycket vädersnack blir det, men man är beroende av vädret på landet. Ikväll blir det teater här i byn på gångavstånd. Det ser jag fram emot.😊

Ha en fin fredag och helg!

3 kommentarer:

Hélène sa...

Bonjour Lisa,

Ah vous avez vraiment un temps d'hiver ! mais c'est encore l'hiver même s'il touche à sa fin. Vous avez eu de la chance de pouvoir faire vos courses avant que le blizzard s'abatte sur votre région.
J'imagine que la neige, même dans votre pays où tout le monde y est habitué, doit gêner beaucoup de gens, ne serait-ce que pour faire les provisions ou se rendre d'un point à un autre en voiture. Ici, c'est tempête et pluie (enfin).
J'espère que le temps va s'améliorer et que vous pourrez facilement vous rendre au théâtre près de chez vous. Attention toutefois de ne pas glisser !

Bonne soirée théâtrale et bon weekend.

Kram
Hélène

Solstrimmor sa...

Tur du har vår inomhus ändå. Och att solen lyser. Snön smälter nog snart och vintern blir ett minne blott.
Så mysigt med teater. I morgon ska jag på danstävling... inte jag, hihi! Det är min duktiga dotterdotter som tävlar i hiphop. Spännande värre!

Önskar dig en fin helg, trots snön.
Kramar från Eva-Mari

Monica sa...

OJ, så mycket snö ni har fått! Här fick va c:a 2 cm, och det har töat bort nu, trots minusgrader på nätterna. Det ser ju väldigt vackert ut på dina bilder, men det är ju inte så man vill ha det en bit in mars! Idag, lördag ar vi strålande sol och 3 plusgrader, så jag ska nog ta mig ut på en promenad.
Så mysigt att ha teater på gångavstånd! Det har vi inte här...
Ha det så trevligt ikväll!
Kramar, Monica