fredag 3 augusti 2012

Anemoner och marmelad med choklad

Höstanemonerna har blommat en tid nu....


 ...alltid lika vackra och skira. De är dock vackrast där de står och inte särskilt tacksamma att ta in.


Jag upptäckte en svartvinbärsbuske här vid huset. 
Busken hade dessutom mängder av stora och fina bär som nu blivit till marmelad med en touch av choklad.
Inget märkvärdigt alls - man gör som vanligt och lägger ned en 70 %-ig chokladkaka i den kokande grytan med bär, eller kakaopulver går också bra.
Givetvis kan man använda andra bär såsom röda vinbär, hallon och jordgubbar m.m. eller blanda!!!!  Var kreativ!:)


Receptförslag:

2 liter vinbär
1kg sylt- eller gelésocker
1 msk vaniljsocker
0,5 liter vatten
1 chokladkaka 70 % mörk choklad
eller 0,5 dl kakaopulver

(jag hade även i ett blötlagt gelantinblad, samt en tsk atamon)

Skölj bären. Koka upp vatten och bär i ca 15 min. Rör om och skumma. Häll i socker och choklad, koka i ca 5 min till så att sockret och chokladen smälter. Tag sedan av grytan så den får svalna lite.
Lägg ner ett blötlagt gelantinblad, samt en tsk atamon (inte nödvändigt).
Häll upp marmeladen i en tillbringare och fyll rena glasburkar.

Det har regnat inatt och fredagen känns lite disig och blöt. 
Ha ändå en fin fredag!

14 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Tack snälla för receptet! Låter riktigt gott o ska absolut testas.

Det har varit en aningens körigt här de senaste veckorna. Gäster som aldrig vill åka... *skrattar*. Sista åker först på tisd o då ska jag njuta!

Kram

Härliga Livet sa...

Hej !
Mummms vad det låter gott. Tyvärr har jag inga bär mer än jordgubbar på min tomt så jag får dregla lite över receptet i stället.
Det har regnat och åskat här inatt. Men tycker det är klibbigare nu än i går.
Hoppas du får en skön helg med sol och värm.
Kram Pernilla

Rosa i huset i vitt sa...

Låter gott ..kanske man ska prova .. har ju några svarta vinbärsbuskar ..brukar mest göra lite gele och några flaskor saft
Önskar dig en trevlig helg

Kram Rosa

Cajsas Faster sa...

Det är roligt att prova lite nya recept. Hoppas det smakar gott också;)

Ha en skön dag. Kram Marie

bakom berget sa...

Vilken bra idé att tillsätta choklad i vinbärsmarmeladen. Det låter gott. Jag ska plocka lite bär och testa det tror jag.
Bara det slutar regna..Morr!
Igår var det ju sommar här??
Ha en härlig fredag Lisa!
KRAM.

M/S Design sa...

Det där låter jätte gott!!!vi som har så mycket svarta vinbär, måste testa ditt resept.
Tidigt tidigt i morse mullrade åskan nära och det kom en jätteskur så jag trodda alla mina blommor skulle ligga längs marken men dom klarade sig som tur var.
Ha en skön helg
Mariana

Snäckskalsdalen. sa...

Precis, anemonerna "dräller" gärna när dom kommer in. Men dom är underbara i alla fall.

Är det inte behändigt med syltsocker, jag trodde kanske aldrig att jag skulle börja använda det, men jag är helt förlorad.

Tack för recept, jag ska spara det och pröva nästa år!

Agneta kram

Monica sa...

Åh, så gott det låter! Jag älskar vinbär och jag älskar mörk choklad - det måste bli fantastiskt gott...
Synd att jag inte har vinbärsbuskar längre!
Men kanske till några andra bär...
Ha en skön helg, kram, Monica

Fröken Grön sa...

Oj, det märks att jag är tillbaka på jobbet, för nu har jag missat många fina inlägg här... Får läsa ikapp mig lite!

Receptet låter smaskigt. Vi har just fryst in en laddning vinbär; vi får väl se vad vi hittar på med dem.

Ha en skön helg, Lisa!
Kram på dig!
/Anna-Karin

Katarina sa...

Tänk att jag aldrig lyckas med höstanemoner. Hos andra växer de som ogräs.
Marmelad med svarta vinbär och choklad låter underbart. Jag har gjort chokladpraliner med svartvinbär och även det är mycket gott.
Kan vara lite svårt annars att veta vad man ska hitta på med vinbär.

Home Bohemia sa...

Så spännande med marmelad med choklad i...TACK för receptet!! Anemonerna är ljuvliga:)) Kram Maria

Unknown sa...

Anemoner är verkligen vackra.
Så gott ditt recept med choklad i marmeladen lät. Ska jag nog testa om jag hinner innan tiden är förbi ;).
Ha de gott, kram Ing-Britt

G:a Affären sa...

Anemoner blir det helt säkert i mn trädgård nästa år, jag har blivit helt förälskade i dem.
Tack för det annorlunda tipset om choklad och svarta vinbär, det låter gott!
Önskar dig en fin helg!
Cia (som ska till Lisas torp nu)

Gabriella sa...

Roligt recept, alltid kul att pröva nytt! Och underbara anemoner, så vackra.