onsdag 29 augusti 2012

Rödlök, köksstök och gratäng

I dagarna har jag skördat all min rödlök ur landet på torpet.


I år blev den lyckad - de blev ganska stora och nästan alla höll ända fram till skörd...

Nu har de legat och torkat till och jag njuter av synen av den vackra färgen och formerna på det stora vita fatet i köket. Så vackert det är med lök och särskilt rödlök som jag älskar att äta rå i sallader!

Det är skördetider och mycket är billigt och extra gott.
BLOMKÅL är något jag också tycker mycket om och kombinationen bacon och blomkål är oslagbart. Jag snodde ihop en gratäng som är busenkel och fantastisk god! Här delar jag med mej av receptet:

1 stort blomkålshuvud
1 pkt bacon (tärnad, eller klipp själv i bitar)
2,5 dl soyagrädde ( = ett paket.Vanlig grädde går också bra)
3 ägg (ganska små)
salt 
cayennepeppar
svartpeppar
3 dl riven lagrad ost

Koka blomkålshuvudet mjukt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och fördela blomkålen i en eldfast form. Bryn bacon knaprigt i en stekpanna och blanda i den i blomkålen.
Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Häll över blandningen över blomkålen och baconet. Strö över den rivna osten.
Grädda i ugnen ca 30 min. i 200 grader! (Håll koll!)

Så himla god blir den med en fräsch grönsallad till!

Bon apetit!

21 kommentarer:

Home Bohemia sa...

Hej Lisa,

jag älskar också rödlök (och så gör mina tonåringar)...vi använder mycket i mat och sallader. Blomkålsgratäng med bacoon. Det får nog bli matlåda imorgon!! jag har alla ingredienserna hemma redan. Jag har ingen egen täppa utan får köpa i butik. Så här i skördetider får man med massor hem från butiken varje gång:)TACK för tipset! Ja mitt skåp blir väl färdigt någon gång...just nu står det mitt på golvet och tar plats!!! Lovar att visa resultatet...hihi...
Kram Maria

Härliga Livet sa...

Åh så gott med röd lök. Det har jag alltid i sallad. Så gott.
Varm blomkål är då inte min melodi.
Nu ska jag ta en promenad i det sköna kvälls vädret.
Ha det så gott.
Kram pernilla

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Din blomkålsgratäng ska jag göra, sån mat gillar jag. Och rödlök är jättegott, har man sen odlat den själv blir det extra gott.
Kramar
AnnaMaria

bakom berget sa...

Mmmmm.....sååå gott! Det var länge sen jag åt blomkålsgratäng. Tack för att du påminde mig.
Himla fina lökar har du oxå...ehh...eller jag menar...Vilka fina lökar du har odlat fram :o))

Ha en fin kväll nu!

Kram Åsa.

Solstrimmor sa...

Blomkålsgratängreceptet mottages tacksamt och stoppas i bakfickan! Snudd på samma fast med broccoli brukar jag göra, också det jättegott!
Rödlök är så milt och gott! Fast Gubben rynkar på näsan... Han är lite träbockig där. Fast vissa saker har han lärt sej äta sen vi träffades:)
Ikväll är det Trädgårdsonsdag och äntligen ett program att njuta av! Kan du förstå att alla trädgårdsprogram bara är 30 minuter långa? Nästan alla andra program får en hel timme... visst är det orättvist!

Nu har vi en skön kväll i tv-soffan!
Kram Eva-Mari

Rosa i huset i vitt sa...

Gjorde också en blomkålsgratäng häromdagen...visst är det gott

Fina rödlökar

Fröken Grön sa...

Åh, blomkålsgratäng som är så gott!
Och rödlök skulle jag kunna ha ligga framme som dekoration, då vackert är det.

Må så gott!
/Anna-Karin

Betongglädje sa...

Vilken vacker färg det var på rödlöken!
Åh tack för receptet! Skall jag nog prova!
Ha en fortsatt fin vecka!
KRAMIS

M/S Design sa...

Rödlöken är en prydnad så fina som dom är!!
Ha en skön kväll
Mariana

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag dekorerar ofta i köket med lök, både gul och röd, men visst är den djupa vinrödlila färgen på rödlöken vacker...

Vilket recept! Det låter supergott! Ha nu en fin torsdag!
Kram,
Regina

Caroline - Gardentalk sa...

Hej Lisa! Det ser gott ut och vilka fina rödlökar! Kram Caroline

Monica sa...

Tack! Har just kopierat receptet!
Hade tänkt göra blomkålssoppa i morgon till middag, men nu blir det din blomkålsgratång istället!
Det låter jättegott!
Vilka fantastiskt fina rödlökar du skördat! Dom kommer att smaka extra gott i din sallad!
Kram, Monica

G:a Affären sa...

Så stolt jag skulle vara att få dra upp egna rödlökar! Jag brukar också använda dem som vackert blickfång, och de är verkligen vackra där på ditt fat.
Receptet tackar jag för, jag älskar gratänger i alla skepnader!

Kramar
Cia

Pysselpalatset sa...

nu gav du mig en idé, ska lägga upp ett helt fat med rödlök på bordet i butiken.... Efter alla blombuketter under sommaren är det roligt med något annat...Tack för ide´n. och så till blomkålsgratängen... Jag gör en liknande... men jag har bytt ut baconen mot slantade fårkorvar... så gott... prova vet jag... kram J

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Vilka fina lökar du har :D, hihihihihi
Skämt åsido, så är det väldigt vackert med just rödlök. Har ju ingen odling själv, men man kan ju köpa några stycken. Och gott är det också.
Blomkålsgratäng var det evigheter sen jag åt... man glömmer bort lite av de där vanliga husmanskosterna i dessa dagar.
Kram
Marie

john sa...

thanks for the recipe, looks soooo tasty ! Gail x

Maria sa...

Tack för det receptet söta du...lät läckert. Och visst är rödlök något speciellt. Vackert och så gott.
Höstkramar på dig från Maria

Blan betong och gammeldags pioner sa...

Hej fina! Vilken skörd, håller med det e så otroligt gott med rödlök i sallader och gratängen du visar verkar inte går av för hackor...det få bli en sådan till helgen! HA nu en fin helg kramen från Maja

Helena, The Swenglish Home sa...

Haha, där fick hon till det, Marie-Nostalgi & Romantik... fniss. Men de är ju det. Schyssta. Lökarna... Fniss. Ojoj, så otroligt sofistikerad humor jag har så här mitt i natten...

Nå, var var vi nu... jo, rödlök är en av mina favoriter, både att äta och att dekorera med, och tänk att få ha egenodlade! De måste vara otroligt smaskiga!

Blomkålsgratängen däremot, den måste jag erkänna att jag springer långt bort ifrån - hujedamej! Fast jag måste säga att den ser väldigt fin ut på bild här. Så här på lite behörigt avstånd... ;-)

Så vacker motljusbilden på de gula skönheterna var i förra inlägget. Jag längtar just nu efter att "dra till skogs" för att se om jag kan finna några senblommande vänner att bjuda hem - det var så länge sedan jag hade en vild bukett hemma!

Kramar till dig denna sena timme!
Helena

Elsa och Helena sa...

Blomkålsgratäng så gott, nu blir jag hungrig:)

Stuvad blomkål med falukorv är inte heller så dumt...fast det nog är 100 år sedan jag åt det. Hederlig gammal husmanskost är godast:)

Trevlig helg och KRAM från Helena

Anonym sa...



Tack för receptet till den underbart goda blomkålsgratängen.
Det var en höjdare.


HÄLSN S. WIKLUND