tisdag 7 augusti 2018

Pelargoner, hortensia, ett mysterium och ett matrecept.


Mårbackan klänger i torpfönstret och hettan är nästan olidlig!
Märkligt ändå att de klarar denna värme, men så får de ju vatten nästan varje dag.Syrénhortensian har nog nått sin kulmen nu! Den har massor av blommor! Den blir också vattnad, men kvistarna är ganska korta, kanske en eftergift för torkan ändå. Jag är ändå glad att ha blommor i min trädgård. Några fick följa med hem till kösbänken.Nu till ett litet mysterium:
Ni ser lådan i mitten här. Den är sen förra sommaren och den sallad och dill jag hade då är på sluttampen. 
Sommaren 2016 odlade jag potatis i denna låda. I år blev det endast rödlök. När lökblasten började sticka upp kom även en hel del potatisblast upp! 
Märkligt att den kommer just i år! 
Jag skördade löken och grävde upp potatisplantorna, och fann enorma potatisar och massor dessutom! Så märkligt att de inte kom förra sommaren!  Flera kilo jättestor och fin potatis, som måste ha legat där sedan 2016! Ja, ja - det är bara att tacka och ta emot. Potatisen är toppenfin och smakar underbart! Slutligen ett mattips igen. 
Som jag ju nämnt tidigare, så har jag knappast ätit något kött på hela sommaren. Det har mest blivit sallader, fisk eller rent vegetariskt.
Här hittade jag en slags gratäng på nätet, som var sååå god och som jag rekommenderar. Allt i ett liksom, och man kan ju ha något köttaktigt tillbehör om man så vill. HÄR finns receptet!

En bra bit in i augusti och värmen verkar hålla i sej, även om det just nu är lite svalare. Fortfarande inget regn här och torkan fortsätter. De lovar regn, men det verkar hoppa över just här, så torkan är verkligen hemsk just nu. Äppelträden dignar av små och många äpplen som faller varje dag och jag krattar och kör till tippen. Hoppas att några går att äta.

Snart börjar aktiviteterna med min kör och lite annat, och jag hoppas innerligt på svalare väder då, så att jag orkar fokusera på annat än fläkten.
Ha det gott i augustisolen!

4 kommentarer:

Monica sa...

Hortensiorna i min trädgård blommar också fint, så dom verkar gilla värmen! Man får verkligen vara glad för de få blommor man har i år!
Mysteriet med potatisen är verkligen mystiskt! Dom måste ju ha funnits där redan i fjor och växt till sig i år? Och så har dom klarat hela kalla vintern! Hoppas att någon kan förklara!
Receptet på gratängen får jag inte fram...låter så spännande! Det blir mindre kött när det är så här varmt! Idag ska vi ha matjessill och potatis och i morgon stekt halloumi och ratatoille på lök, paprika, squash och krossade tomater. Mums!
Inget regn här heller, enligt tidningen har vi fått ca 20 mm på 3 månader...
Men man hoppas!
Må så gott, vi håller tummarna för svalare väder!
Kramar, Monica

Margareta Magnusson sa...

Ack, denna värme.....34 grader här nu mitt på dan.Det är hemskt!...och så torrt...och så blåser det också..
Så fin din syrenhortensia är.Trots att jag vattnat min,så slokar den varje kväll och blomklasarna är minimala. Jag är rädd för att hela busken dör.Jag tycker det är en jättefin blomma.
Ditt recept låter gott.Det får provas när vädret inbjuder till matlagning.
Här är det siesta nu.All energi är slut.
Nu får vi hoppas på REGN och SVALKA så det kan kännas lite normalt igen,även om det tar lång tid innan vatten och växtlighet repar sig.
Varm hälsning
Margareta

Solstrimmor sa...

Vilka hortensior! Kul att de blommar så bra när annat redan är slutblommat, så vackra att ta in i vas... och även att torka.

Hoppas ni fått regn ni också, igår kväll var det världens åskväder här och det slog ner alldeles här intill... vilken smäll! Usch, så små vi är när det gäller. Men vi har fått lite svalare väder nu och det välkomnar jag. Nu kan jag vara på balkongen igen utan att tappa andan. Men idag är det skrivardag... kan inte hålla mig längre, har börjat skrivandet så smått igen.

Tack för gratängreceptet, passar mig, har sparat det i min receptmapp. Igår var jag till en handelsträdgård med gårdsförsäljning och handlade lök, bönor, kål och potatis! Direkt från landen! Underbart... sen blev det ett dopp på hemvägen, mitt tredje i år, kan inte skylla på vattentemperaturen som var 25!!

Må så gott och hoppas tunnorna är fulla på torpet och att ni fått lite svalare ni också.

Kramar från Eva-Mari

Hajan sa...

Hoppas Du har detta ett par dagar. Jaa jag vet att jag kan gå själv till detta. Jag gjorde för några månader något gott meed Blomkål.
Alla mina 4 st matgäster tyckte det var jättegott. Tack vare Dig nu har jag letet men hittar inte det igen.
Detta skall jag flytta över till mig, Jättegott.
Tack skall Du ha. Jag mår inte bra av denna vörme.Något sådant har jag aldrig märkt av förut. Enligt Turken som var här i dag. Kommer hösten den 18 augusti. Goa hälsningar från Hajan