torsdag 24 januari 2019

Vintrigt, och trädgårdsplaner

 
Vintern och kylan har verkligen slagit till här! Igår hade vi -14 grader och jag fick skrapa bilrutorna på insidan! Väldigt vackert annars med rosa kvällshimmel, sol och böljande dimmor!
I mitt fönster blev det tomt efter julstjärnan, så en av lyktorna jag fick av min kör till jul, fick inta platsen.

Så här i vintriga januari snurrar det trädgårdsplaner i mitt huvud. En skön känsla att få tänka värme, grönska och blommor!

 
Rosenskäran - den ska jag verkligen försöka få till igen. Jag har ju frön och jag har haft den tidigare! Så vacker och sirlig blomma detta är! Minns att jag hade en dubbel ett år.

 
Irisliljan blir bara större och vidlyftigare och har för länge sen behövt förnyas och grävas om!
 
 
Rabatten framför köksfönstret har jag länge tänkt ta bort och flytta höstanemonen! Hoppas att detta blir av till sommaren, för nu börjar rabatten bli alltmer förvildad.

 
Den ena av mina två schersminbuskar måste klippas ned på vårvintern. Den andra klippte jag förra vintern, de har en tendens att växa enormt!

 
Tänk, om jag kunde få igång jungfrun i det gröna igen (här är den vit, men ska visst vara ljusblå). Den är så tacksam och vacker, men helt borta nu. Likaså riddarsporren och även stormhatten har helt försvunnit. Det blir besök på plantshoppen i vår!
Sen vet jag inte hur många växter som torkade bort i somras. Jag ska även köpa en hel drös med blodnäva och plantera på strategiska ställen i rabatterna.

Ja, här är väl en del av det jag önskar att jag ska göra för min trädgård till sommaren. Härliga tanke att tänka på och nu har jag ju dessutom fått det på pränt här.

Åter till verkligheten och januari nu.

Ha det gott och njut av vintern!

5 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Om du visste hur avundsjuk jag är på dig som har ditt underbara torp att längta till och kunna planera för! Lycka till med drömmarna!

Glad sista januarihelg!
Kramar från Eva-Mari

Hemma hos Märtha sa...

Hej Lisa! Visst är det roligt att filura på vad man ska så och plantera till sommaren! Vi har en stuga där jag kan gå loss totalt och jag blir alldeles snurrig av alla val.....finns ju så mycket fina växter!!
Ha en mysig helg!
Kram
Anne-Lie

Monica sa...

Visst är det härligt att börja tänka på trädgården och alla planer man har! Det ska framför allt bli spännande att se hur mycket som har överlevt sommarens extremtorka!
Riddarsporren är väl egentligen bara 2-årig, men kan leva längre på gynnsamma ställe. Vivi sådde riddarsporrar härom året och jag har fått jättefina plantor av henne.
Lyktan i ditt fönster är jättefin, tycker jag! Precis i min smak!
Ha en fin helg, kram, Monica

Meta sa...

Längtan är stor efter sol värme och att kunna vara ute bland allt i växtligheten.
Frön har jag köpt i massor idag svårt att välja liksom får väl så lite av allt så blir det nog bra.
Tycker det är lite tråkigt att Instagram har tagit över för mig men det blir nog bättre när vi är klara med allt fixet på kolonin tiden räcker liksom inte till känns det som
Ha det nu gott
Kram Meta

Halmhatt och mamelucker sa...

Åh härligt med lite trädgårdsfunderingar när snön ligger. Rosenskära ska jag också ha i år igen och komma ihåg att toppa när de är små. I somras fick jag en gigantisk rugge med blommor högst upp. Så funderar jag på att göra en hallonhäck. Hallon är det godaste. Ja härligt att drömma iväg lite när snön ligger djup.
Kram Annika