måndag 29 juni 2020

I sommarhettan


Vilken otrolig hetta vi har haft! Senaste veckan var det säkert över 30 grader i skuggan. Olidligt för min del!
De mesta perennerna i min trädgård är brända och torra, eftersom vi inte fått något regn nästan.
De pålitliga är ju de gamla mormorsrosorna som blommar rikligt och doftar himmelskt. En gammal sort som fanns långt innan jag köpte torpet för 24 år sedan.Vialen återkommer varje år lika stadigt. Det är bara höjden som avgör om det är torka. I år blir den inte så hög. Jag skaffar fler och fler nävor. De håller sej bra och täcker fint så även kirskålen får svårt att tränga igenom! Vackra är de och blommar hela sommaren.  Tror den heter Jungfrunäva, eller Blodnäva. Mycket tacksam!  När jag klagade över gräsklippningen i något inlägg föreslog någon att jag väl kunde spara ut lite av gräset, och det har jag ju redan gjort, på flera ställen. Här får det växa vilt och det är både rödklöver, vitmåra och blåklockor som får växa här.
Här slår jag med lien och det är snart dags. Pionerna är nästan utblommade nu, och det gick väldigt snabbt i år! Några fick plats på bordet inne i torpet, där jag har bott senaste dagarna.Skönaste tiden på dygnet är kvällar och nätter när det svalkar. Jag har suttit inne i torpet vid fläkten och läst hela dagarna. Det har inte gått att vara ute. Jag lider verkligen av hettan, som så många andra. Jag tror inte vi är gjorda för sådan värme här i norr. Solcellslyktorna är nya och lyser så fint! 

I natt blev det ett omslag och idag är det betydligt skönare och fläktar svalt. Lite, lite regn fick vi också i natt, men inget utslag i regnmätaren, så några skyfall var det inte tal om. Lite tillfällig fukt, som snabbt torkade. 
Inte mycket att ta sej för i värmen som varit och jag har avbokat en släktbjudning i lördags, men i fredags var jag på en fin begravning utomhus i en skuggig träddunge. Mycket vackert och sorgligt såklart. Sambon till ungdomsväninnan som dog i höstas. Nu är båda borta! Man blir tankfull och fundersam över livet mitt i allt det vackra och sommarfagra.

Nu hoppas jag på mera regn och fortsatt normala temperaturer och önskar er fina och sköna dagar.

3 kommentarer:

Monica sa...

Vi har haft samma värme här ända tills igår eftermiddag, då det blev betydligt svalare och på kvällen fick vi 10 mm regn, minsann! Lite varmare idag igen, men har svalnat rejält nu ikväll. Hoppas på mer regn...
Nej, vi är inte gjorda för sådan värme som vi haft, det håller jag helt med om!
Så fint med solcellslamporna utomhus på ditt torp! Jag har bara lyktor på marken, har ingenstans att hänga något ute, tyvärr!
Så bra att de kunde ordna en utomhus-begravning, när det nu är som det är. Och visst får man sig en tankeställare när någon i ens närhet, och ålder, går bort!
Hoppas på regn både hos dig och mig!
Kramar, Monica

Solstrimmor sa...

Det blommar ofantligt vackert i din mormorsträdgård. Den påminner om dotter Lisas faktiskt. Hon har bara gamla växter, många har funnits där i urminnes tider. Hon har också börjat spara en del av gräsmattan till äng. Det ser trevligt ut!

Önskar din en fin fortsättning på sommaren. Tänk, i morgon är det redan juli!

Kramar från Eva-Mari som piggnat till när hettan försvunnit.

HWIT BLOGG sa...

Ja jösses vilken kladdig värme vi haft men ack så skönare grader nu och lite vind på det :) Äntligen kan man andas!!
Skönt att höra att du är likadan Lisa...
Sommar i all ära men kanske inte SÅÅÅ varmt som det har varit nu ett tag!
KRAM från Titti