lördag 15 maj 2021

Både framsteg och bakslag


Titta på min Pensépelargon från förra året, som stått i torpet hela vintern. När vissnade blad klipptes bort har grönskan bestått och just idag såg jag första blomman! Undrar hur den kommer att arta sej. Jag har ännu inte fått tag i någon ny, men kanske denna utvecklar sej. Det ska bli spännande!


I veckan som gick fick jag vattnet igång i torpet och jag kunde städa inomhus, medan regnet droppade utanför. Så skönt att få ordning på allt och att få bort alla frösådderna. 


Päronträdet har slagit ut och blommar för fullt nu. Jag hoppas att det pollineras, trots lite mulet och regnigt väder. Här syns också min nymålade dörr. Äntligen fick jag det gjort! Nu är det bara fem dörrar kvar!  Jag fick en rejäl planta Löjtnanshjärta av min granne vid lägenheten i höstas. Så vacker och kraftig den är! De köpta plantorna verkar inte alls ta sej. Jag har ju köpt flera, men alla har bara försvunnit!


 Rosenskärorna som jag frösått och fixat med, satte jag ut i rabatten. Jag satte ut 6 stycken, nu är det 2 (!) kvar. Sniglarna tycker tydligen att detta är en delikatess. De späda plantorna går de på direkt. Kriget har börjat! Denna eviga kamp mot sniglarna! Något man lätt glömmer när man längtar till sommaren. 

Som tur är har jag satt några i en stor kruka också. 

Vädret slog om, men vi fick några ljuvliga dagar, sedan blev det mera normalt och kanske lika bra det med lite svalare och regnskurar.


Slutligen har jag lyckats övervintra Murgrönsviolen! Helt otippat, eftersom jag försökt tidigare. Den har lekt vanlig krukväxt i mitt vardagsrumsfönster hela vintern och tydligen tyckt att det var ok för den blommar också! Vilken lycka! 

Ha det gott i majgrönskan!

4 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Ja nu våras det! Nu stundar det några sköna veckor...
WOW vilken murgrönsviol! Sååå fin!!
Ha det gott nu!
Kram från Titti

Monica sa...

Visst är det extra roligt med växter man lyckas övervintra! Jag har ju haft vår bägar-ranka inne hela vintern. Den har ju inte blommat, men den lever och jag hoppas på nya, röda blommor i ampeln på altanen!
Du har så fina växter i dina utekrukor, både pensépelargonen och murgrönsviolen! Och ett jättefint och kraftigt löjtnantshjärta!
Det blev en solig och fin dag här idag också!
Kramar, Monica

Solstrimmor sa...

Fint och välkomnande med en nymålad dörr. Det finns en hel del att pyssla med när man är hemmansägare, allt underhåll som ibland bara är måsten. Men att måla dörrar måste hålla till den roliga delen?

Åh, din Pensépelargon kommer säkert att bli fin! Jag har letat men inte heller funnit nån än. Liksom årets pelargon Astrid som jag inte hann med att få innan de tog slut i hela Sverige. Tur att det finns annat att fylla upp med!

Så trist med snigelkampen. Detta gissel! Här hör jag aldrig att de är i samma skala som söderut, i döttrarnas trädgårdar finns inga alls! (Ännu, ta i trä)! Men de slåss mot Kirskål istället, hihi, alltid finns det nåt att brottas med!

Och din Murgrönviol ska vi bara inte tala om. Du har gröna fingrar du!

Nu hoppas vi att lagomvärmen återkommer snart. Tills dess pysslar vi inomhus och tar en snabbpromenad i regnet.
Kramar från Eva-Mari

Bettys beundran sa...

Läste om din säng - underbart att den blev din. Har själv en svart liknande säng som står i ett gästrum och den kan man damma och damma och det är många kringelikrokar på den. Ditt val var bra. Tänk så lägligt pengarna kom. Så fint du har det på ditt torp, men inte roligt med sniglarna. Fy vad många invasiva växter och djur vi har fått in. Hoppas plantorna klarar sig de lever ett hårt liv så här i början av sommaren.