söndag 23 januari 2022

Kryddlandet


(Utsikten från trädgårdsstolen)

Nu är kryddlandet på tapeten igen. Här (ovan) en bild från något år när det var hyfsat i ordning. 

Det är en njutning att sitta under päronträdet och känna dofterna och att se fjärilarna fladdra som en sky över det hela.


2015 hade jag precis grävt om det för tredje gången och det ser ganska bra ut och jag ha lyckats få rätsida på alla kryddor som lätt vill sprida sej. Här ser jag att gullvivorna ändå har börjat leta sej in.


Här (ovan) en bild från i somras där allt gått över styr igen. Oreganon  och Citronmelissen har snart tagit över och Lammörat är alldeles för stort. Ja, allt är i en enda röra! 

Från början hade jag tänkt mej en rundel med kryddor, kanske lite som "tårtbitar". Så blev det nu inte.

Lånad bild.
Kanske något i den här stilen? Lite bättre ordning här.
Men gången i mitten vet jag inte...


Lånad bild
 Det vore också skönt att palla upp det hela med stenar eller liknande. 

Ja, tankarna går runt för tillfället. Det är väl nu planerna ska smidas och kanske förgylla januari lite.

Januari gnetar på med fortsatt växlande väder, kyla, mildväder och blåst i omgångar. Väldigt långt ifrån trädgårdsfixande, men planerna finns.

Ha en fortsatt fin söndag!

3 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Åh så roligt att drömma och planera! Vilket kryddland du har! Kan känna dofterna ända hit. Tänk att du har ditt alldeles egna torp att göra upp planer för... lyllos dig! Och minsann, det är ju vägen som är målet!
Har inga planer för balkongen än... trodde jag skulle få ta en större i besittning till sommaren men det verkar vara omöjligt att få en lägenhet där jag så innerligt vill bo. Så jag får bida min tid...
Sol idag här och en lagom Icebug-promenad på fruset knaggliga vägar. Längtar till promenadstråken är gåvänliga igen!

Dröm vidare!
Kramar från Eva-Mari

Monica sa...

SÅ härligt med dina planer för kryddlandet! Jag har inte ens något kryddland... Upphöjda rabatter är ju alltid bekvämt, men kräver förstås en hel del vatten. Oregano är ju känt för att kunna ta över hela rabatter, precis som de flesta mynta-arter. Jag har försökt odla mynta genom att gräva ner en spann utan botten och sätta den i, men rötterna tar sig i alla fall ut på något sätt. Nu är det mer än 10 år sedan jag tog bort den, men jag hittar fortfarande enstaka plantor...
Hur som helt: Kul med vår-planer!
Kramar, Monica

HWIT BLOGG sa...

Åhh bra tips! Gillar den sista bilden, stenar runtom!
Jo jag har mailat dig om dina kort du säljer...
Kram från Titti