söndag 4 september 2022

September, äpplen och tanter

Tänk, så dagarna trillar på och det är redan en bit in i September. Äntligen - så skönt! Vilket omslag det blev sen. Från nästan 30 grader till ca 12-13 grader på dagarna. Jätteskönt, tycker jag.

Rosen på bilden får mej att minnas dopet jag spelade på förra söndagen. Jag fick den i present för att jag spelade. Kusinbarnbarnet döptes i Linköping och en bra bit för mej att åka och färden dit var inte nådig! Regnet vräkte ner i över ett dygn hos dem och att köra E4:an var som att köra på en flod och jag trodde aldrig jag skulle komma fram. De hade fått ca 162 mm på ett dygn. På torpet hade det bara kommit 20 mm! Vattentunnorna blev i alla fall fyllda igen. Alltid något, men eländigt torrt är det här ändå. 

I veckan ägnade jag mej åt att göra äppelmos.Det är äppelår i år och det gäller att passa på och jag hittade "vaggan" i år också.  (Bilderna, suddiga från mobilen).


Äpplen som blev kvar, men ännu finns mycket på trädet. Detta är ju Oranier - jättegoda, men små i år! 

Ett val närmar sej och jag känner oro inför framtiden. Debatten har en mycket låg nivå plus allt annat som skrämmer, både krig, klimathot och en elmarknad som verkar helt ur led och allt hänger ihop såklart. Om en vecka är det dags och jag bävar för resultatet!


 En konstnär jag beundrar mycket, Marina Sundberg som ofta målar tanter i olika situationer och hon är också mycket uppdaterad när det gäller politiken. Denna målning kallar hon "Tanterna mobiliserar". Så träffande och klokt! Det är väl så vi får tänka - att vi ännu har krafter kvar att förändra och påverka.

Jag kommer i alla fall att rösta på söndag och jag vet exakt vad jag ska rösta på!

Ha det gott ägna en tanke åt de goda och positiva krafterna i samhället och världen!

5 kommentarer:

Evas Pyssel sa...

Du har så rätt. Det är mycket som skrämmer oss nuförtiden. man längtar verkligen tillbaka på vanliga vardagar. Att göra äpplemos i vagga kan säkert få en att glömma eländet en stund och njuta av det man skapar åt sig. Jag har ingen vagga , eller ligger den gömd någonstans ? Men idag har jag i alla fall gjort tomatsoppa. Två burkar i frysen för kommande luncher.
Ha det gott önskar dig Eva

Solstrimmor sa...

Kul att du medverkat och spelat på ditt kusinbarnbarns dop. Ett minne så fint både för dig och för släktingarna. Regn har vi också fått men i lagom mängd.
Som du vet så är jag lika glad som du över att september är här. Älskar dimman på morgonen och att dagen börjar svalt och sen blir precis lagom varm.
Jag har redan förtidsröstat! Och att värna demokratin är viktigare nu än någonsin!
Ha det så gott bland äpplen och mos!
Kramar från Eva-Mari

Monica sa...

Vilken vacker ros du fick! Den kan du väl plantera på torpet sedan, eller? Jag förstår att dom var tacksamma för att du kom och spelade, dels för regnet (162 mm!!!) att köra i, och dels så måste det vara speciellt att ha en anhörig som spelar!
Så härligt att ha äpplemos till hela vintern! Fryser du det?
Jag gillar de målade tanterna jättemycket! Tanter är fint! Tanter kan!
Och jag vet också precis vad jag ska rösta på och oroar mig, precis som du och förmodligen för samma sak...
Men vi tanter röstar emot!
Kramar, Monica

Hélène sa...

Bonjour Lisa,

I would like TV news to start with good news, positive or funny.

It seems to me lately that one cannot turn on the television or the radio without hearing alarming news. Now they hardly talk about the war in Ukraine. This summer, it was the heat wave, the drought and the fires that made the headlines every day! and the new topic is "inflation"

Nothing is better than eating in winter what the garden produced in summer. We don't have an apple tree but raspberries. So I have raspberries in the freezer for baking cakes this winter.

Here a little rain too but so little! we hope for more. At least the heat is almost gone and I can breathe again.

Have a good week Lisa.

Kram Hélène

HWIT BLOGG sa...

Ja det är val, krig, elpriser, brottslighet och höga matpriser ! Vart ska det sluta tro??? Jag bävar...
Härlig målning av tanterna!
Ha en fin lördag Lisa :)
Kram Titti