fredag 12 januari 2024

Andra veckan i januari


Helgdagarna är äntligen slut och det blir ingen röd dag förrän den 29 mars, då det är långfredag. Tidig påsk i år alltså. Nåväl, denna vecka har präglats av en del samvaro. Årets första tulpaner fick jag  av broder med fru...

...som hade med sej semlor till fikat - en rejäl sak!!! Plommonkaka och kolasnittar hade jag ju själv.


 En uppskjuten träff hemma hos min farbror blev äntligen av igår när vägarna blev farbara igen. Det blev en avancerad trerätters lunch som heter duga. Här ovan syns förrätten - en räkcoctail, sedan fläskfilé med potatisgratäng och saffranskaka till kaffet. Min farbror är verkligen en fena på att laga mat! 

Just hemkommen från skogen och idag är det mildväder igen +2 grader. Vädret har verkligen växlat från  -16 grader i början av veckan som sakta stigit. Snart kommer visst kyla igen och mera snö. Nåja, det är bara att bita ihop och försöka stå ut med Oxveckorna. Ljuset är ju ändå på väg tillbaka.

Ha det gott och sköt om er!

6 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Din farbror njuter säkert av att både få laga och bjuda på maten han lagat. Och vilken mat sen! Riktig gourmetmat. Roligt också att träffen blev av till slut.
Jag har haft riktigt lugna dagar efter julens och nyårsaftonens ståhej. Så skönt. Spar med både semla och tulpaner ett tag till. Just nu har jag bara pussel i huvudet, det ligger på köksbordet och tar plats. Jag gillar att pussla och blir helt uppfylld av det. Och så diskar jag för fullt i min nya maskin. Alla kalkbeläggningar är borta på glasen och de ser ut som nya igen! (Vi har otroligt mycket kalk i vattnet.)
Snart är det påsk! Ha det gott!
Kramar från Eva-Mari

Hélène sa...

Bonjour Lisa,

Je vois que vous avez été occupée agréablement à rencontrer votre famille autour d'un bon repas ou d'un café et profiter d'un redoux pour vous déplacer en voiture. Le petit gâteau à la crème semble délicieux !

Ici, nous avons eu dans températures négatives depuis mardi avec de la neige (1 ou 2 cm) rien à voir avec les quantités qu'il y a en Suède. Un peu de froid et de neige fait du bien à la nature. Cela tue les vermines.
J'ai été occupée à alimenter la cheminée pour un bon feu de bois. Je dois aller chercher les bûches dans le jardin (qui sont sous une bâche) et je les transporte dans la brouette jusqu'à notre garage attenant à la maison pour que le bois puisse sécher après tous ces jours de pluie que nous avons eus. Mon mari a maintenant des difficultés pour marcher (il a des prothèses aux genoux) et ne peut plus faire ce genre "d'exercices".
Nous n'avons guère vu le soleil ces derniers jours mais les jours semblent rallonger légèrement le soir.
Je vous souhaite un bon weekend. Restez au chaud et prenez soin de vous.

Kram
Hélène

Evas Pyssel sa...

Oj så vacker tulpanbukett ! Måste snart köpa en också. Nu längtar man verkligen efter våren med allt vad det innebär. Jag är ingen vintermänniska. Och så semlor !! GOTT !! Jag har också smakat en, en minisemla som vi frestade oss med idag från ICA. Men det måste vara en riktig, en stor för att det ska kännas riktigt. Nästa gång så !!
Kram från Eva

Monica sa...

Så vackra tulpaner och vilken lunch din farbror bjöd på! Trerätters till lunch är man ju inte van vid! Sedan är det ju inte så dumt med semlor/fastlagsbullar, plommonkaka och kolasnittar heller!
Här har det inte blivit något bloggande i år, dels för att vädret inte har lockat till promenader och den senaste tiden för att make blev sjuk och vi fick ringa ambulans. Men nu är han bättre (troligen lunginflammation) och kommer hem från sjukhuset imorgon.
Nu hoppas jag på lite promenadvänligare väder, men det ser tyvärr inte ut att bli så.
Nåja, våren kommer nog...
Kram, Monica

Evas Pyssel sa...

Tulpaner, räkcocktail och semla . Kan det bli bättre just dessa dagar !?
Lyckost dig säger jag. Nu är det verkligen dags att ladda för att locka fram goda dagar. Bort med kylan och bort med julen. Jag är ingen vinterperson så jag längtar efter blåsipporna , att sitta vid knuten och lapa sol, promenera i skogen med vovven. Den tiden kommer så småningom, det vet jag.
Ha det gott önskar jag dig. Eva

http://hannaskrypin.se sa...

Vilken middag han bjöd på. Låter riktigt gott. Ja det varierar verkligen i vädret. I förrgår var det en plusgrad och just nu är det 12 minusgrader. Igår var det 18 minus. Njuter av vintern ändå. Älskar ju snö även om det är kallt.

http://hannaskrypin.se