torsdag 11 juli 2019

Flyttväxter, små skördar och ett litet äventyr

 
 Sommaren tätnar och blommorna avlöser varandra! I min torpträdgård växer malvor lite överallt, både rosa och vita, samt en massa annat som förflyttar sej varje år. Här är en sån bukett - av flyttväxter som tar sej friheter.

 
 Längs staketet på baksidan har Vialen tagit fart och börjat blomma. Jag binder upp dem för att hålla dem på plats. I år är de ganska normalhöga och man kan se på dem om det varit en torr eller blöt sommar. I år är det mera normalt, med både sol och regn hittlills.

 
Det börjar bli skördetider av lite allt möjligt. Här är några liter jordgubbar. 15 liter beställde jag och det blev mest infrysning och sylt. Alltid gott att ha i vinter.

 
Kantarellskörden i veckan blev mycket mager - några futtiga små hittade jag och insåg att "svamptjuvarna" hunnit före. Jag har sett på sociala medier att folk i närheten visat upp mängder med kantareller och det säjer väl en del. Ha-ha! Det gäller att hinna först!

Jag förbereder mej just idag för en tur till Stockholm i morgon, där det blir bröllop i helgen. Jag ska åka både buss och tåg och det kommer säkert att bli ett äventyr.
Men nu ska jag ta en tur till skogen och plocka lite blåbär för de är mogna nu och i "min" skog finns massor, så dem rår inte "tjuvarna" på.
 
Ha en härlig fortsättning på veckan!

3 kommentarer:

Monica sa...

Din bukett av flyttväxter är finare än den finaste, av florist bundna, tycker jag!
Och den perenna luktärten mår bara bra av att bindas upp lite, annars blir det ett enda virrvarr! Bra att ha ett sådant staket med massor att binda i!
Så gott med jordgubbar! Jag brukar köpa djupfrysta jordgubbar på vintern och koka sylt av. Men numera får det inte åt så mycket sylt...
Kantareller - åh så gott. Tyvärr har vi långt till närmaste skog och har inga bra kantarellställen. Du har väl kantareller på gångavstånd?
Ha det riktigt bra, kramar, Monica

HWIT BLOGG sa...

Så himla vacker bukett och malvan är underbar...här är dikeskanterna fulla av
vallmo, cikoria, blåeld och älgört - ljuvligt!
Sylt ska jag också göra men kantareller tror jag inte finns här på ön...
Sommarkram från Titti

Solstrimmor sa...

Malvor har alltid varit en av mina favoriter. Så skira och gracila! Finaste buketten, den spretiga somriga.

Jag avböjde jordgubbsplocket i år. Gillar färska, med de frysta blir alltid sylt till slut hos mig. Och sylt går det inte åt här, jo lingonsylt. Hoppas det blir ett gott lingonår i år, där behöver det fyllas på!

Kantareller... åh de första godaste! Har inte varit i skogen än. Men måste kolla snart om tjyvarna varit på mitt ställe. Nåja, vi har hela hösten på oss så det räcker nog åt alla...?

Så kul med bröllop! Ha det fint i storstan och hoppas tågen går som de ska.

Kramar från Eva-Mari