tisdag 13 augusti 2019

Ett sommarminne och vikten av skugga

 
 Ibland tänker jag på huset som jag hyrde när jag precis hade flyttat ner på landet från Stockholm. Ett litet vitt, rappat hus från mitten av 1800-talet, som en gång varit en liten gård.
Det låg så inbäddat av höga träd och i lite "bakljus" - dvs. västvindar och sol kom sällan åt själva huset, eftersom det låg ett högt berg som skuggade just i det väderstrecket.

 
 På sommaren var det ett ljuvligt morgon- och kvällsljus och hela "salen" lyste liksom av sej själv.

 
Verandan låg mot öster och hade endast morgonsol och jag har nog aldrig haft så prunkande utekrukor, som då. Lägg märke till Lobelian på väggen - vilken blomning!

 
 Uthusets fönsterlåda låg helt i skugga och där prunkade det helt otroligt!
 
Ja, lådorna fullständigt vällde över av alla blommor!
Är det möjligtvis så att skugga är bästa medicinen för fin blomning, tänker jag nu när jag ser hur illa torkan gått åt mina blommor på torpet, som ligger i gassande sol hela dagarna?

Ja, väderstreck har säkert sina för- och nackdelar, men jag kan inte låta bli att tänka på detta nu när vi haft flera torrsomrar efter varandra.

Jag fortsätter planera för min Damkör som börjar i morgon!

Ha en fin fortsättning på augusti!

3 kommentarer:

hemfeminin sa...

Kara Lisa,
du har ett magiskt vackert hus! Jag har drömt om ett hus som detta i flera år. Det fönsterfoto ser mycket hemtrevligt ut. Jag sparade fotot eftersom det symboliserar allt jag längtar efter.
Kram
Susanne

Monica sa...

Ja, jag tror faktiskt att du har rätt om skuggälskande växter! Speciellt om det är varma, torra somrar! Men rosor är väl undantaget - de verkar älska sol! och faktum är, att rabatten utanför köksfönstret, som förut var i skugga av tallen vi fick kapa ner, har frodats mycket sedan den fick mer ljus. Så ljus vill växterna nog ha, men inte direkt sol!
Bilden av fönstret i ditt hyrda hus påminner om födelsedagskortet, som jag fick av döttrarna, det som du gjort! Såå fint! Vilken idyll du bodde i! men du bor ju lika bra nu och det är ditt eget!
Kramar från mig, Monica

Solstrimmor sa...

Minns ditt fina hus och allt runt det. Och det där med skugga... visst är det så! Bättre att ha skuggiga planteringar än en tomt eller balkong i söderläge.

Tack för din peppande kommentar hos mig, blir så glad! Vill inte annat just nu än att skriva!

Ha en fin dag bland dina noter!
Kramar från Eva-Mari